PDA

Bekijk de volledige versie : Di Rupo scherp voor Bush-jaren op VN-tribune


Toon.H*yselbergs
27th September 2014, 14:39
Vanop het spreekgestoelte van de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York heeft de Belgische premier Elio Di Rupo zich vrijdag beklaagd over de erfenis van ex-president George W. Bush. De oorlog in Irak, die begonnen werd door Bush, is voor Di Rupo een van de oorzaken van de huidige problemen in het Midden-Oosten.
'Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat de menselijke ramp die we nu meemaken ook het gevolg is van een bittere fout', zei Di Rupo. 'De fout van politieke verantwoordelijken die de voorkeur gaven aan militaire oplossingen, de zogezegde ‘preventieve oorlog’. België heeft enkele jaren geleden geweigerd om deel te nemen aan een dergelijke operatie in Irak. Hoe kunnen we anders dan inzien dat de frustraties en vernederingen het radicalisme versterkt hebben?'

Het komt er voor Di Rupo nu op aan om 'dringend' te reageren en actie te ondernemen tegen IS, ook op militair vlak. 'Maar bombardementen volstaan niet', zei de premier. 'Zowel hier als daar moet voorrang gegeven worden aan onderwijs, pedagogische begeleiding, de opening naar de andere en de wereld. Ons doel moet zijn om de gewelddadige radicalen te ‘deradicaliseren’.'

Di Rupo kwam ook terug op het Israëlisch-Palestijns conflict, dat volgens hem 'hoog op de internationale agenda' moet staan. Een vredesakkoord zou een 'belangrijke factor' zijn voor stabiliteit en vrede in de wereld. Di Rupo loofde de inspanningen die al ondernomen zijn onder Barack Obama, de huidige president van de VS. Maar hij zei ook te hopen dat Obama 'tot het einde van zijn ambtstermijn daarvoor zou blijven werken'.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140927_01290655 (27/09/2014)

Eigen mening: Elio Di Rupo heeft zich op de algemene vergadering van de VN uitgelaten over welk standpunt ons land heeft in verband met de IS. Het opvallende hieraan vind ik dat hij enerzijds kritiek uit op de oorlogsvisie van Bush, ex-president van Amerika. Di Rupo verwijt Bush ervan dat hij destijds te hevig oorlog voerde, en het radicalisme stevig aanwakkerde. Anderzijds zegt Di Rupo dat hij wil dat er -ook door België- militair wordt ingegrepen. Een beetje een tegenspraak, niet?