PDA

Bekijk de volledige versie : Onderzoek Ugent toont aan: 'Tijd dat België vettaks invoert'


Yorben
22nd September 2014, 09:30
Een belasting van tien procent op vetrijke snacks, snoeps en suikerhoudende dranken zou de consumptie ervan doen dalen - en zo over een periode van twintig jaar de Belgische staat een besparing op gezondheidszorgen van 2,2 miljard euro opleveren, zo toont onderzoek van de Universiteit Gent aan.

Het onderzoek van de UGent werd geleid door gezondheidseconoom Lieven Anemans en medisch ethicus Ignaas Devisch en vertrekt vanuit eerder onderzoek waaruit blijkt dat een heffing van tien procent op ongezonde voeding de gemiddelde body mass index ('BMI') van de volwassen bevolking doet dalen.

Dat zal overgewicht niet de wereld uithelpen, maar reduceert wel de kans op een aantal ziektes die worden uitgelokt door overgewicht. 'Met de taks zouden we gezonder eten en zouden heel wat aandoeningen minder voorkomen: hartziekten, diabetes, beroertes en sommigen kankers', vertelt Annemans vandaag in De Standaard. 'Daardoor vallen kosten voor de behandelingen weg.' In totaal gaat het om een besparing van 2,2 miljard euro in twintig jaar tijd.

Annemans meent ook dat beleidsmakers dringend moeten nadenken over een suiker- en vettaks. 'Uit ons onderzoek blijkt dat landen die zo'n belasting goed voorbereiden, in hun opzet slagen. Denemarken heeft laten zien hoe het zeker níet moet. De Finnen, daarentegen, hebben hun 'snoeptaks' recent met succes ingevoerd.'

Bron : De Standaard 22/09/2014

Mening: Ik denk in principe dat er stappen nodig zijn om mensen weer gezonder te laten leven, maar heb toch ook mijn vragen bij deze 'snoeptaks'. Ten eerste vind ik dit weer een zoveelste stap om de overheid rijker te maken door de 'gewone mens' allerlei extra kosten op te leggen. Ik denk dat het al een veel grotere stap zou zijn om gezondere voedingswaren weer goedkoper te maken. Fastfood is vandaag de dag goedkoper dan een gezonde maaltijd, en net dat zorgt ervoor dat gezinnen met lagere inkomens ook sneller opteren voor fastfood of snoep. Indien men deze 'snoeptaks' zou invoeren wordt het levensnoodzakelijke (namelijk: eten) weer duurder en zullen meer mensen honger lijden die niet kapitaalkrachtig genoeg zijn. Als het voor de overheid echt gaat om volksgezondheid zouden ze naar mijn mening beter eerst investeren in wat wél gezond is en dit opnieuw betaalbaarder maken alvorens grotere taksen op ongezonde zaken te leggen.

E*len.backx
22nd September 2014, 13:25
Ik ben een zeer grote voorstander van dit concept. Ik hoop dat de belasting op ongezonde voeding er snel doorkomt. Overgewicht en obesitas komen steeds vaker voor in onze maatschappij. Dit is grotendeels de schuld van ons sedentair bestaan en onze voedingsgewoontes. Hier moeten we verandering in brengen. Door deze taks in te voeren kunnen we gezonden voeding meer en meer promoten. Het is wel belangrijk, zoals Yorben al aangeeft in zijn mening, dat door een taks op ‘ongezonde’ voeding door te voeren we de opbrengsten moeten gebruiken om gezonde voeding goedkoper te maken. Het is niet de bedoeling dat deze taks de overheid kapitaalkrachtiger maakt. Het is de bedoeling om mensen gezonder te laten leven.

M*thias Vermeiren
22nd September 2014, 15:11
De belasting verhogen op vetrijke voedingsproducten heeft meer voordelen dan nadelen. Gezonder voeding is minder populair dan vetrijke snacks omwille van verschillende redenen. Het is toegankelijker, kijk maar naar het aanbod van de snoepkas op onze eigen school. Het is gemakkelijker om klaar te maken, een diepvriespizza in de oven, twintig minuten wachten en je kan eten. Dit zou uit het leven moeten verdwijnen. De jeugd is de toekomst dus zouden scholen moeten beginnen met voornamelijk gezonde voeding te verkopen. Maar ook op het werk zou de snoepkas moeten verdwijnen. Uit een recente studie bleek dat werknemers meer gezond zouden eten moest dit ook aanwezig zijn op de werkvloer. Als er de taks op vetrijke producten zou komen, zullen veel van deze snoepkassen verdwijnen en wordt de gezonde voeding populairder. Gezonde voeding is de basis van een goede gezondheid en met een goede gezondheid vermindert ook de ziekenkosten. De enige die deze taks niet graag horen komen, zijn de frituren, snackbars.... Maar opent dan weer nieuwe kansen voor ondernemers die voor de gezonde weg kiezen.

j*rie.willems
22nd September 2014, 16:49
Graag wil ik even reageren op wat Yorben heeft gepost. Hij zou willen dat de overheid gezonde voeding promoot door deze goedkoper te maken om zo te voorkomen dat mensen naar ongezonde voeding grijpen. Persoonlijk denk ik niet echt dat dit mogelijk is. Alle levensnoodzakelijk goederen zoals bijvoorbeeld groenten e.d. worden namelijk al tegen de laagste btw-voet getaxeerd.

Het lijkt me dus eerder nuttig om het omgekeerde te doen. Zoals dus vermeld in het artikel, de zogenoemde 'snoeptaks' invoeren. Zeker in tijden als deze zijn mensen zich zeer bewust van de prijzen van de goederen die ze consumeren. Mocht hun snoepreep plots meer gaan kosten dan een appel, zijn deze -hopelijk- sneller geneigd om ook effectief naar een gezonder tussendoortje te grijpen. Het lijkt mij echter iets te optimistisch om er van uit te gaan dat enkel het verhogen van de prijzen een gigantische verandering teweeg zal brengen. Er moet nog steeds veel aandacht blijven voor het sensibiliseren van de mensen.