PDA

Bekijk de volledige versie : Meerderheid van 51procent wil België weg!


stief
11th December 2005, 12:24
Een absolute meerderheid voor de splitsing van België en voor Vlaamse onafhankelijkheid. Dat is in een groot opinieonderzoek in ons land nog nooit gebeurd. 51,1 procent van de 10.048 panelleden van De Stemmenkampioen, die hebben gestemd, wil België weg, slechts 40,5 % is ertegen.

Als we inzoomen op de verschillende kiespublieken, is er uiteraard een duidelijke meerderheid voor Vlaamse onafhankelijkheid bij de VB-kiezers (83,1), maar ook een meerderheid bij het kartel CD&V-NVA (49 voor, 42 tegen). De NVA heeft het CD&V-publiek duidelijk geradicaliseerd, want als we kijken naar de mening van de CD&V-partijleden, spreekt 61 procent zich uit voor de splitsing van België. Bij de VLD haalt die stelling 38 procent, bij de socialisten 25 en bij Groen het minst met 20 procent.

Broze eenheid
De Stemmenkampioen heeft de vraag gesteld na het pleidooi van de Warande-groep, een aantal prominente Vlamingen die een studie hebben gepubliceerd over de volgens hen noodzakelijke splitsing van België. Wellicht zal het feit dat het gaat om uitspraken van een dergelijke groep, zijn invloed hebben gehad op het stemgedrag, want tot dusverre haalde de splitsing van België niet meer dan 35 procent steun. Maar eerder al sprak 60 procent zich in een peiling uit voor meer Vlaamse autonomie.

De peiling van De Stemmenkampioen toont aan dat er niet veel nodig is om de balans te doen overslaan en dat de Belgische eenheid in Vlaanderen brozer is dan algemeen werd aangenomen.

wim leenaerts
11th December 2005, 16:31
Wat zijn we weer beïnvloedbaar :rolleyes:

KeViN
13th December 2005, 13:33
dan behoor ik tot de minderheid, want België moet België blijven. punt andere lijn

toon caers
22nd December 2005, 16:40
Geen moment aan te twijfelen.

Te wapen, Belgen! :D

Barst
22nd December 2005, 16:48
Brussel heeft (even) allochtone burgemeester


Schepen Faouzia Hariche vervangt Freddy Thielemans tot die hersteld is van een operatie. De burgemeester van Brussel, Freddy Thielemans (PS), blijft tot half januari afwezig. Daarom heeft hij Hariche als waarnemend burgemeester aangesteld. In tegenstelling tot Thielemans is Hariche in Vlaanderen totaal onbekend. Ze werd in 1966 geboren in Algerije. Op haar zevende verhuisde ze naar Charleroi. Ze studeerde Romaanse filologie aan de ULB in Brussel.


Daar is ze gemeenteraadslid sinds 1994. Haar interesse ligt vooral bij onderwijs. In interviews beklaagt ze zich er wel eens over dat ze als allochtone vaak gepolst wordt over de toestand in het Midden-Oosten, of over het Offerfeest, maar slechts zelden over haar grote liefde, onderwijs.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 werd ze schepen van Jeugd. Daar kwam in maart 2002 onderwijs bij, tot dan een bevoegdheid van Thielemans. Meteen rees protest: Hariche spreekt namelijk geen Nederlands, terwijl het Brussels onderwijs ook een 2000-tal leerlingen in Nederlandstalige scholen (naast meer dan 30.000 kinderen in het Franstalig onderwijs) telt. ,,Wij zijn een ploeg en ik zal mevrouw Hariche wel helpen'', zei Thielemans toen.

Ook nu doet Hariches taalkennis wenkbrauwen fronsen. In het Brussels Gewest zijn wel meer eentalige bestuurders, maar het burgemeestersambt van Brussel-stad heeft een grote symboolwaarde. ,,Net als vier andere schepenen spreekt ze nooit een woord Nederlands. In de gemeenteraad zijn er tolken, maar als ik me in commissievergaderingen verstaanbaar wil maken, moet dat in het Frans'', zegt het gemeenteraadslid Marie-Paule Quix (Spirit).

De N-VA dient een klacht in bij het Vaste Commissie Taaltoezicht, maar Quix betwijfelt of daarvoor een wettelijke basis is. ,,Terwijl de kleinste gemeenteambtenaar een taalbrevet moet voorleggen om vast benoemd te worden, is er niets geregeld voor het bestuur. Daar moeten we toch eens over nadenken.''

Op het kabinet van Hariche klinkt het dat ze onze taal wel begrijpt, maar slecht Nederlands spreekt. ,,Ze beseft dat dat een zwak punt is. Onlangs heeft de schepen wel een speech gegeven in het Nederlands, tot ieders tevredenheid'', zegt haar woordvoerder.

Overigens is het opmerkelijk dat Hariche Thielemans vervangt, en niet Carine Vyghen of Jean-Baptiste Decrée, PS-schepenen met een langere staat van dienst.

(aho)

Barst
26th December 2005, 16:10
Vlaamse ministers in Brussel steken koppen bijeen


*Aanstelling Nederlandsonkundige Brusselse burgemeester zet kwaad bloed.

*Volgens de Franstaligen aanvaarden de Vlamingen haar Algerijnse roots niet.

*Brussels minister Vanhengel is aantijgingen moe en wil overleg.


DE Vlaamse Brusselse ministers zullen na nieuwjaar de koppen samensteken om te zien hoe ze kunnen reageren tegen de ,,communautaire scherpslijperij'' van de Franstaligen. Dat zegt minister van Begroting, Guy Vanhengel (VLD). Vanhengel is ook voorzitter van het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

De bal ging aan het rollen toen Brussel-stad een vervanger nodig had voor burgemeester Freddy Thielemans (PS). Hij is door een medische ingreep nog tot 15 januari buiten strijd. Zijn vervangster heet Fouizia Hariche (PS), de schepen van Onderwijs en Jeugd. Hariche werd in 1966 in Algerije geboren en verhuisde toen ze zeven jaar was naar ons land. Na de verkiezingen van 2000 werd ze schepen in Brussel, nu is ze heel tijdelijk de allereerste allochtone burgemeester van de hoofdstad.

Haar aanstelling was een verrassing. Wellicht koos Thielemans Hariche omdat er interne strubbelingen zijn binnen de Brusselse PS.

Waar de Vlaamse Brusselaars over struikelen, is dat Hariche geen Nederlands spreekt. Ze verstaat de taal wel, spreken lukt haar absoluut niet. VLD, Spirit en N-VA hebben daar al tegen geprotesteerd. Ook toen ze schepen van Onderwijs werd, was er trouwens protest omdat ze amper aandacht zou hebben voor de Nederlandstalige scholen in Brussel. De N-VA wil nu zelfs klacht indienen bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht.

PS-kopstuk Philippe Moureaux heeft zich al gemoeid met de zaak. Hij zegt dat de aanstelling van Hariche volledig volgens de wet is. ,,Misschien is het wel haar allochtone familienaam die voor sommigen ( lees: de Vlamingen ) een probleem is'', voegde de kabinetschef van burgemeester Thielemans daaraan toe.

Die laatste opmerking is er voor de Vlaamse ministers van de Brusselse gewestregering te veel aan. ,,Zodra je in Brussel een opmerking durft te maken over het gebrek aan elementaire beleefdheid tegenover de Nederlandstalige gemeenschap, vegen de Franstalige collega's je op één hoopje met het Vlaams Belang'', zegt Vanhengel boos. ,,Dat getuigt van een gebrek aan respect.''

,,Brussels PS-voorzitter Philippe Moureaux wekt de indruk dat we gekant zijn tegen de aanstelling van mevrouw Hariche omdat ze van vreemde origine is. Dat heeft er nochtans niets mee te maken. In 2000 hebben wij ook geprotesteerd toen FDF-boegbeeld Olivier Maingain interim-burgemeester zou worden. François-Xavier de Donnea, die een opvolger nodig had omdat hij minister-president van het Brussels Gewest werd, heeft na dat protest de aanstelling meteen ongedaan gemaakt'', aldus nog Vanhengel.

Volgens hem is de ,,scherpslijperij'' van de Franstaligen tegenover de Nederlandstaligen al een tijdje aan de gang. Hij verwijst naar ,,de aanvallen'' van Moureaux, die de waarborgen van de Nederlandstaligen in Brussel ongedaan wil maken.

,,De verbolgen taal van staatssecretaris Françoise Dupuis over het Vlaamse integratievoorstel voor de bewoners van sociale woningen ligt in dezelfde lijn. De polyglottische PS'er Freddy Thielemans wou een ééntalige directeur in de Brusselse administratie benoemen. Onlangs heeft hij in Humo verklaard dat hij meer schrik heeft van de Vlaamse gettovorming in de Dansaertstraat dan van de kansarmen in het Gewest. En Yvan Mayeur, ook al PS'er, veegt zijn voeten aan het tweetalig onthaal in de ziekenhuizen'', gaat de VLD-minister voort.

,,Het respect voor de Nederlandstaligen kwijnt weg. Dat vereist grote waakzaamheid. Toch is de houding bij de bevolking zelf veranderd. Steeds meer Franstalige mensen doen inspanningen om Nederlands te spreken, onze scholen trekken veel allochtonen die tweetalig willen worden. Kortom, de Vlaamse ministers zullen zich hierover bezinnen.''


DS, 26-12-2005(bbd)

Barst
27th December 2005, 17:56
Foute burgemeester benoemd


Brussels schepen van Personeel en Sociale Zaken Carine Vyghen (PS) had tijdelijk de zieke burgemeester Freddy Thielemans moeten vervangen, niet de Nederlandsonkundige schepen van Onderwijs Faouzia Hariche.


Dat meldt de krant La Capitale op basis van een geschreven akkoord uit 2000, bij de vorming van het Brussels stadsbestuur.

Volgens dat akkoord, getekend op 14 oktober 2000, moest Thielemans vervangen worden ,,door Carine Vyghen en, indien zij zelf afwezig of verhinderd is, door de tweede socialistische schepen, Jean-Baptiste De Creé''.

Bij een herlezing van het akkoord op een latere datum, zijn de namen echter geschrapt. Een document van 23 oktober omschrijft de vervanger van de Brusselse burgemeester wat vager als ,,een socialistische schepen, in rangorde''.

Carine Vyghen is tweede schepen, Faouzia Hariche pas achtste.


DS, 27-12-2005(bbd)