PDA

Bekijk de volledige versie : Studenten vrezen besparing zonder visie


a*melie.van.den.broeck
19th September 2014, 20:49
De studenten aan de Gentse Universiteit vrezen dat de nakende besparingen in het hoger onderwijs niet volgen uit een doordachte visie. Net voor de start van de plechtige opening maakte minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) tijd om met actievoerders te praten.

In haar speech op de openingsplechtigheid, wees studentenvertegenwoordiger in de Raad van Bestuur Betty Borgers erop dat er veel veranderd is sinds Crevits de UGent als student verliet. “Zo zitten ze veel voller, die auditoria. Ook zijn er minder proffen per student en is hun werklast exponentieel gestegen”, klonk het. “Of je de kans krijgt om naar de universiteit te gaan, hangt nog steeds in grote mate af van je sociaal-economische achtergrond, in plaats van je capaciteiten.”

De studenten zeggen dat ze “bezorgd zijn, verontwaardigd en stilaan kwaad”. “Ondanks de reeds bestaand onderfinanciering, wordt het hoger onderwijs opnieuw geviseerd. De details blijven onduidelijk, maar de toon is gezet. Van de kaasschaaf naar de guillotine.”

Verder zeggen de studenten “niet de indruk te hebben dat de besparingen volgen uit een doordachte visie op het hoger onderwijs”. Ze waarschuwen dat ze zich als jongeren niet “aan het geel kruis van uw Zweedse coalitie gaan laten nagelen”. “Ondoordachte besparingen op onderwijs zijn onaanvaardbaar”, klonk het, al zeggen ze “constructief en loyaal te willen meewerken via de bestaande inspraakorganen”.

Voorafgaand aan de plechtige openingsceremonie vertrok een stoet van professoren in toga van het Universitair Forum (UFO) in de Sint-Pietersnieuwstraat naar de aula in de Volderstraat. Voorop liepen, naast de rector en vice-rector, Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en haar partijgenote minister Joke Schauvliege. Bij het betreden van de Aula hield de Gentse Studentenraad (GSR) en de Vlaamse Vereniging van Studenten een spandoek op tegen nakende besparingen en een verhoging van het inschrijvingsgeld.

Minister Crevits dankte de studenten voor hun constructieve aanpak, door sereen maar heel duidelijk hun standpunt duidelijk te maken. Ze maakte op de trappen van de aula geen beloftes, maar benadrukte zorgvuldig te werk te zullen gaan, aldus de actievoerders waarmee ze sprak.

Bron: De Standaard
Datum: 19/9/2014

Eigen mening
Het grote probleem van deze verhoging is niet dat de studenten de grootste zondebokken zijn, maar de ouders. Ouders die net teveel verdienen waardoor ze geen beurs meer kunnen krijgen, krijgen het financieel moeilijk. Zeker wanneer twee of drie kinderen verder studeren is september een heel slechte maand.

Toch begrijp ik ook ergens de Vlaamse regering als je weet dat er in Wallonië ook 880 euro moet betaald worden om het academiejaar te kunnen beginnen. Misschien moeten wij dus ook maar voor een beter onderwijs streven en het inschrijvingsgeld wat verhogen. Zolang we geen praktijken als in het Verenigd Koninkrijk meemaken, zullen we een kleine financiële dip wel overleven.