PDA

Bekijk de volledige versie : Alternatieve straffen


Basta
11th December 2005, 03:14
Alternatieve straf: overnachten in koud bos


VS-rechter Mike Cicconetti progageert alternatieve straffen. Schuldig aan burenlawaai? Overnachten in een stil bos.


Gevangenissen overbevolkt? No problem, vindt rechter Mike Cicconetti (54) uit de Amerikaanse staat Ohio. Lichte criminelen geeft hij al een paar jaar de keuze: een gevangenisstraf of een alternatieve straf van hetzelfde kaliber als ze hun slachtoffers hebben aangedaan. Zo mocht de 25-jarige Michelle Murray een nachtje bij vriestemperatuur in een bos gaan zitten, nadat ze daar 35 katten had losgelaten, waarvan er negen stierven.

Twee tieners die het duivelse cijfer '666' op een Jezusbeeld schreven, moesten verkleed als Jozef en Maria met een ezel door de straten van hun stad lopen. De ezel droeg een bordje met: Onze excuses voor de domme belediging.

Een man die betrapt werd met een gewapend geweer, liet Cicconetti een bezoekje brengen aan een lijkenhuis. Tieners die de banden van hun schoolbus hadden plat gezet, moesten een picknick voor hun klasgenoten organiseren en lawaaierige buren werden verplicht een dag in stilte in het bos door te brengen of naar klassieke muziek te luisteren. Toen het verschrikkelijke sneeuwde in zijn regio, liet de veelbesproken rechter de sneeuw ruimen door gevangenen.

Is rechter Cicconetti prettig gestoord? Daar is men het in de Verenigde Staten alvast niet mee eens. Vanuit alle hoeken van het land krijgt hij lof toegezwaaid. Vorige maand werd hij benoemd tot voorzitter van de Amerikaanse rechtersvereniging.

,,Hoe kunnen we de gemeenschap de beste dienst bewijzen?'', vraagt hij zich af. ,,Door gevangenen sneeuw te laten ruimen of door ze in de gevangenis te laten zitten, wat ons 70 dollar per dag kost? Als je mensen bij allerlei zaken betrekt en hen looft voor hun goed gedrag, verhoogt dat hun zelfvertrouwen. Net als bij kinderen. Mijn opvatting als rechter is dezelfde als die van de strenge en rechtvaardige vader.''

Cicconetti geeft toe dat zijn straffen niet altijd even goed functioneren. Eén keer verplichtte hij een dronken chauffeur die wegliep toen de politie hem wilde arresteren om deel te nemen aan een loopwedstrijd.

De man trainde keihard, eindigde vijfde en werd vijf dagen later vrijgelaten. Meteen daarna misbruikte hij zijn goede conditie om een handtas van een vrouw te pikken en weg te lopen. Een andere rechtbank stuurde hem meteen naar de gevangenis.


DS, 10-12-2005(bdc)