PDA

Bekijk de volledige versie : Barbecuevlees is vaak besmet met bacteriën


Sofie.DeWolf
16th September 2014, 12:36
Barbecuevlees is vaak besmet met bacteriën

Het vlees dat door supermarkten in barbecuepakketten wordt aangeboden, is veelal niet diervriendelijk, besmet met potentieel schadelijke bacteriën en soms zelfs bijna bedorven. Dat blijkt uit een onderzoek van Wakker Dier in Nederland. De dierenwelzijnsorganisatie kocht ruim 1.000 vleesproducten in acht verschillende supermarkten waaronder ook bij Albert Heijn, Lidl en Aldi die ook ons land vestigingen hebben.
Op 109 producten stond dat het specifiek bedoeld was voor de barbecue, maar geen enkele had een dierenwelzijnskeurmerk. Wakker Dier bezocht vorige maand de supermarkten Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Dirk, Deen, Dekamarkt en Albert Heijn XL.

In één winkel werden elf barbecuepakketten nader bekeken en hier werden heel veel besmettingen met bacteriën aangetroffen, zoals 5 keer de E.coli-bacterie, ofwel de poepbacterie. Drie van de bekeken stukken vlees waren zelfs zo erg besmet, dat er sprake was van het begin van bederf.

Barbecueën is vaak de oorzaak van voedselvergiftigingen omdat het niet heel hygiënisch verloopt. Mensen laten vaak het rauwe vlees te lang in de zon liggen, of het wordt niet goed genoeg doorbakken. Naar schatting lopen elke zomer honderdduizenden mensen een voedselinfectie op.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/2051800/2014/09/16/Barbecuevlees-is-vaak-besmet-met-bacterien.dhtml
Datum: 16/09/2014 om 07u04

Mening

Iedereen heeft in zijn/haar leven al eens gebarbecued. In de ene familie is het populairder dan in de andere. In mijn familie is barbecueën erg populair. Elk jaar worden er verschillende barbecues georganiseerd. We proberen om het vlees zo goed mogelijk te doorbakken, maar soms komt het voor dat er iets misloopt en dan wordt er iemand ziek. Ik ben deze zomer ook ziek geweest na een barbecue. Ik kan met andere woorden bevestigen wat het artikel wil meedelen aan de mensen. In het artikel worden enkel supermarkten vermeld, maar ik denk dat sommige slagers het niet beter doen. Keurslagers doorgaans wel, maar bij andere slagers is het vlees niet altijd optimaal van kwaliteit. Altijd oppassen dus als je vlees klaarmaakt!

Ik vind het een goede zaak dat barbecuevlees gecontroleerd wordt. Als dit regelmatig gebeurt zullen winkeluitbaters nauwlettender omgaan met het vlees dat ze verkopen. Er is geen enkele winkel die graag negatief in het daglicht komt te staan, positieve publicaties over de kwaliteit van hun producten daarentegen zijn meer dan gewenst. Hoe meer controles hoe beter, dit komt enkel ten goede aan de kwaliteit van de producten. Producten zullen dan wel duurder worden aangezien kwaliteit een hoger prijskaartje heeft. Ik betaal liever een euro meer voor vlees van goede kwaliteit dan ziek te worden van vlees met een slechte kwaliteit.