Inloggen

Bekijk de volledige versie : Zware aardbeving op komst in Istanboel


Sofie.DeWolf
13th September 2014, 17:25
'Zware aardbeving Istanboel op komst'

Onder de grond bij de Turkse miljoenenstad Istanboel bouwt de spanning zich op. Er liggen breuklijnen en die kunnen een zware aardbeving veroorzaken. De eerstvolgende grote beving gebeurt waarschijnlijk onder de zee, ongeveer 8 kilometer ten westen van de stad.
De schok kan een kracht van 7 op de schaal van Richter of zelfs zwaarder hebben. Wanneer de beving plaatsvindt, is niet te voorspellen. Dat hebben Turkse en Amerikaanse wetenschappers uitgerekend. Ze hebben 20 jaar aan gps-gegevens bestudeerd om te kijken hoe de bodem bij Istanboel verschuift. Daarmee konden ze uitrekenen hoe de spanning toeneemt.

Ze zagen dat de bodem onder de Zee van Marmara blijft 'haken'. De grond glijdt niet zoals zou moeten. Dat zorgt voor spanning. Die moet er op de een of andere manier uit, en dat gebeurt met een aardbeving. Dat kan met veel kleine schokjes, maar in Istanboel gebeurt het meestal in één keer.
De meest recente beving in de omgeving van Istanboel was in 1999. Die had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Er vielen ruim 17.000 doden en ongeveer 45.000 gewonden.
In Istanboel wonen ongeveer 14 miljoen mensen, net iets minder dan in heel Nederland. 'Veel gebouwen zijn oud en niet gebouwd naar de modernste normen'', verklaart onderzoeker Michael Floyd van het Massachusetts Institute of Technology. 'Aardbevingen zijn niet regelmatig of voorspelbaar. Er kunnen levens voorbijgaan zonder beving. Maar er is maar eentje nodig om veel levens te treffen. Bij Istanboel komt het neer op: wees altijd voorbereid.'

Bron: http://eoswetenschap.eu/artikel/zware-aardbeving-istanboel-op-komst
Datum: 11/09/2014 om 10u10

Mening

Dit is een interessant artikel om te gebruiken tijdens de lessen Aardrijkskunde. Dit artikel is ook van maatschappelijk belang. Als wetenschappers ontdekken dat de aardbeving op een bepaald tijdstip plaats zal vinden en dit een ruime tijd op voorhand weten, kunnen we de plaatselijke bewoners helpen. Meestal stuurt Europa hulp na een ramp. Waarom helpen we de mensen niet voor de aardbeving plaats zal vinden? De plaatselijke bewoners zullen zich elders moeten vestigen tot de aardbeving voorbij is. De meeste mensen zullen alles moeten achterlaten. Mensen die geluk hebben kunnen terecht in opvangcentra. Anderen hebben minder geluk, zij zullen zelf een verblijfplaats moeten zoeken. Sommigen hiervan zullen terecht kunnen bij familie die elders woont, anderen kunnen nergens naartoe. Misschien kan Europa helpen door kampen op te zetten in naburige steden zodat ook deze mensen ergens naartoe kunnen. Helpen na een ramp is een goede zaak, maar helpen voordat de ramp plaatsvindt zou ook moeten kunnen.