PDA

Bekijk de volledige versie : Slimme mieren


Sofie.DeWolf
31st August 2014, 10:59
Nóg straffer: zo werkten zelfs mieren tot nu toe niet samen

DM VIDEO Dat mieren dingen kunnen optillen die tot 5.000 (!) keer meer wegen dan hun eigen gewicht, wisten we al. Dat ze heel goed samenwerken binnen een kolonie, ook. Maar dat ze ook nog eens de techniek van de zogenaamde 'daisy chain' toepassen, is nieuw. En, volgens wetenschappers: nóg straffer.
In het filmpje zien we mieren aan het werk in ware teamspirit. Ze dragen samen iets - waarschijnlijk een duidendpoot - dat een pak groter is dan elke mier afzonderlijk. Op zich niet wereldschokkend omdat mieren daarvoor nu eenmaal bekendstaan. Maar: de voorste mieren vormen een 'daisy chain', een kettingsysteem waarbij de ene mier de andere vastgrijpt om zo meer kracht te kunnen ontwikkelen. Deze 'madeliefjesketting' is ongezien in de dierenwereld, zelfs bij mieren.

Touwtrekken
Journaliste Rose Eveleth van The Atlantic verwonderde er zich ook over en liet de video zien aan Terry McGlynn, een entomoloog aan de California State University in Dominguez Hills. "Deze video, afkomstig ergens uit Zuidoost-Azië, toont een soort van Leptogenys-mieren die een grote prooi (ziet eruit als een duizendpoot) voortslepen in een zeer lange daisy chain, alsof ze aan touwtrekken doen", aldus McGlynn in een mail aan Eveleth. Hij bevestigt dat dit gedrag onbekend is bij mierenexperten.

Volgens doctoraatsstudente Helen McCreery van de University of Colorado is het niet zo dat de mieren zomaar om het even wat vastpakken om mee te werken. "Mieren zijn heel sterk in het onderscheiden van andere mieren in de kolonie en iets anders. Dit maakt de vervoerstechniek van de daisy chain heel verschillend van alle andere die we kennen."

Bron + filmpje: http://www.demorgen.be/dm/nl/994/opmerkelijk/article/detail/2022680/2014/08/31/Nog-straffer-zo-werkten-zelfs-mieren-tot-nu-toe-niet-samen.dhtml
Datum: 31/08/2014 om 10u20

Mening

Dat sommige dieren menselijke karaktereigenschappen hebben weten we al langer. Wat we nog niet wisten is dat dit ook bij mieren zo is. Mieren kunnen nadenken! Dit zou je niet zeggen als je kijkt naar de omvang van dit diertje en de kleine hersentjes. Toch is het zo. Mieren kunnen onderling constructies vormen waarbij ze hun prooi kunnen verslepen. Misschien moeten we het gedrag van de mier nauwlettender bestuderen. We kunnen er nog veel van leren, zeker als het op samenwerking aankomt. Er zijn veel mensen die ‘de mens’ als superieur beschouwen. Deze mensen zouden hier nog een keer over moeten nadenken. Er zijn veel dieren waar we iets van kunnen leren, denk maar aan dolfijnen. Nu komt zelfs aan het licht dat we iets kunnen leren van mieren. Het zou mij niet verbazen dat wij van elk dier iets kunnen leren. De mens moet leren samen te werken met de natuur in plaats van zich superieur te voelen. Iedereen kan leren van iedereen, de mens kan dus ook leren van andere diersoorten.