Inloggen

Bekijk de volledige versie : Zelfs bomma's en bompa's naar ingangsexamen arts


L*ura.present
25th August 2014, 11:17
Zelfs bomma’s en bompa’s naar ingangsexamen arts

Een recordaantal studenten doet morgen mee aan de tweede zit van het ingangsexamen voor arts. Terwijl 15 jaar geleden bijna de helft van de studenten slaagde, haalt vandaag ongeveer 1 op 5 de eindmeet. ‘Grootouders, die meedoen uit sympathie, doen de statistieken kelderen’, zegt de voorzitter van de examencommissie Bernard Himpens.

In de Brussels Expo op de Heizel komen morgen opnieuw duizenden aspirant-geneeskundestudenten bijeen om zich door het toelatingsexamen van de Vlaamse gemeenschap voor arts en tandarts te worstelen. ‘In totaal schreven 3.674 kandidaten zich in, dat zijn er 176 meer dan vorig jaar. Een record voor een tweede zit’, zegt Bernard Himpens.

Falende Nederlanders

Ook de niet-Belgen – van wie het gros Nederlanders zijn – deden het bijzonder slecht: 3,9 procent spartelde erdoor in eerste zit. In Nederland is het aantal plaatsen voor de opleiding beperkt. Opmerkelijk ook: steeds meer grootouders doen de statistieken kelderen. ‘Ze doen mee puur uit sympathie voor hun kind of kleinkind’, legt Himpens uit. ‘Maar punten scoren ze niet. De bomma’s en bompa’s, maar ook een grote groep mama’s en papa’s, halen eerder het gemiddelde naar beneden.’

Bron: Het nieuwsblad, 25/08/2014

Mening
Ik vind het belachelijk dat (groot)ouders ook meedoen om hun (klein)kinderen te steunen. Wanneer ik dit artikel las, dacht ik dat er echt wel betere manieren zijn om de student aan te moedigen voor het toelatingsexamen. Misschien is het wel goed als er een motivatie bij je inschrijving voor het toelatingsexamen moet zodat mensen die meedoen uit sympathie niet kunnen meedoen. Of waarom pakken ze geen 'maximumleeftijd' om aan dit examen deel te nemen? Ik zou dit een goed idee vinden omdat er ook een 'minimumleeftijd' staat op het deelnemen aan het toelatingsexamen. In andere artikels was er te lezen dat sommige studenten van het vijfde jaar secundair onderwijs al aan dit toelatingsexamen meededen. Als deze vijfdejaars studenten slaagden, was het examen niet geldig omdat je in het jaar dat je deelneemt aan het examen ook je diploma secundair onderwijs moet halen. 'Maximumleeftijd' is misschien een foute term want er bestaat ook volwassenenonderwijs waar mensen boven de 18 jaar terug hun diploma van het secundair onderwijs kunnen halen. Men kan beter zeggen dat je het toelatingsexamen bijvoorbeeld mag doen tot 10 jaar na het behalen van je diploma secundair onderwijs.