PDA

Bekijk de volledige versie : Dodentol burgeroorlog opgelopen tot 191.000


Barst
23rd August 2014, 16:06
Dodentol burgeroorlog opgelopen tot 191.000


Na een jaar stilte maken de VN een nieuw dodental voor Syrië bekend. De teller is opgelopen tot meer dan 190.000.


De burgeroorlog in Syrië heeft sinds het begin, in maart 2011, aan meer dan 191.000 mensen het leven gekost. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties. Het is het eerste dodental dat door het mensenrechtenkantoor van de VN is gepubliceerd sinds juli 2013, toen de grens van 100.000 doden werd overschreden.

Het nieuwe dodental is zoveel hoger, doordat ook cijfers zijn meegenomen van nieuwe, aanvullende dodentallen uit de eerdere periode. Ook is het zo dat er de laatste tijd veel doden zijn gevallen bij aanvallen van Islamitische Staat (IS) op door het Westen gesteunde rebellen en Koerdische peshmergastrijders, in het noorden van het land. Het precieze aantal getelde doden bedraagt 191.369, zei VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay.

‘Maar waarschijnlijk is dit een onderschatting van het werkelijke aantal mensen dat in de eerste drie jaar van dit moordende conflict om het leven is gekomen’, aldus VN-commissaris Pillay.


8.800 kinderen

Van de slachtoffers is 85 procent man en ruim 9 procent vrouw. Van de overige slachtoffers is de sekse niet bekend. Onder de doden bevinden zich zeker 8.800 kinderen, maar van de meeste slachtoffers is de leeftijd niet bekend. De cijfers zijn gebaseerd op informatie van diverse bronnen, waaronder het Syrische Centrum voor Statistiek en Onderzoek en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Pillay uitte kritiek op de ‘onmacht’ van de wereld met betrekking tot Syrië. ‘Moordenaars en folteraars in Syrië en Irak worden alleen maar aangemoedigd door het makke optreden van de internationale gemeenschap. Het is tekenend voor deze tijd dat dit zo lang kan voortduren zonder dat er zicht is op een oplossing.’

Ze doelde daarbij vooral op de impasse waarin de VN-Veiligheidsraad verkeert. Rusland, een van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische president Bashar Assad, heeft in de Veiligheidsraad vier keer zijn veto uitgesproken over internationale sancties tegen Syrië.

Pillay wees er ook op dat door het lankmoedig optreden van de internationale gemeenschap het conflict buiten de grenzen van Syrië is getreden.


DS, 23-08-2014