PDA

Bekijk de volledige versie : ‘Erdogan liet het monster IS groeien’


Barst
23rd August 2014, 16:03
‘Erdogan liet het monster IS groeien’


Is de Turkse regering medeplichtig aan het succes van Islamitische Staat? Deze vraag houdt steeds meer de gemoederen bezig in Turkije.


De Turkse bestuurders hullen zich vooralsnog in stilzwijgen als het om ‘Islamitische Staat’ (IS) gaat. De vraag is of de Turken enkel zwijgen omdat ze zich zorgen maken om de veiligheid van de door IS ontvoerde 49 Turken.

Aan het begin van de oorlog om de belangrijke stad Mosoel belegerden de Isis-militanten ook het Turkse consulaat in die stad en namen 49 mensen in het gebouw, waaronder de consul-generaal, in gijzeling. De Turken hoopten zaken te kunnen doen met de extremisten van de IS.

Ahmet Davutoglu, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken en ondertussen premier, noemde de IS-mannen een groep ‘boze jongens’. De minister leek zich meer te storen aan de Iraakse regering dan aan de gruweldaden van IS. Hij onderstreepte dat door de polariserende houding van de centrale regering in Irak een groepering als IS kans van slagen had gehad.


Moordlustige gekken

‘Een monster is er gecreëerd in ons gebied’, zegt politiek analiste Ceyda Karan. Ze windt er geen doekjes om over de rol van de Turkse regering daarin. ‘De ideologie van de moslimbroeders heeft hier alles mee te maken. Ook de Turkse AK-regeringspartij heeft als een van de grootste vertegenwoordigers van de moslimbroeders flink bijgedragen aan de creatie van het monster.’

Karan staat bekend om haar onverbloemde kritiek aan het adres van president Tayyip Erdogan. Ze vervolgt: ‘Deze verzameling van moordlustige gekken is een bijwerking van de politieke islam. Onder leiding van Erdogan heeft Turkije de groei van dit monster oogluikend toegestaan. Islamitische Staat is nu een slang die de hele regio bedreigt. En de zogenaamde milde islam heeft er alles mee te maken.’

De Turkse regering heeft er nooit een geheim van gemaakt snel af te willen van het Assad-regime. President Tayyip Erdogan sprak meermalen de verwachting uit dat de dagen van Assad als leider van Syrië geteld waren. In dat streven steunde Turkije de Syrische oppositie en opende de grenzen voor de rebellen.


Turkse consulaat

Volgens critici zoals Karan en de Turkse oppositie heeft dat beleid ervoor gezorgd dat Turkije een achtertuin werd voor allerlei jihadistische bewegingen, waaronder Isis. De schok was dan ook groot toen de IS-vechters bij de bezetting van Mosoel geen uitzondering maakten voor de Turken op het Turkse consulaat.

President Erdogan heeft IS een maand geleden opgeroepen om de Turkse gijzelaars vrij te laten. Hij zei: ‘Als jullie moslims zijn, geven jullie de Turkse burgers hun vrijheid terug. Vooralsnog zijn de IS-leiders niet ingegaan op de woorden van Erdogan. De 49 Turken worden nog steeds gevangen gehouden.


Zwaar wapentuig

Vicevoorzitter van de grootste oppositiepartij CHP, Sezgin Tanrikulu, zei kort geleden dat Turkije de jihadisten niet alleen logistieke steun heeft gegeven, maar dat er op bevel van Erdogan wapens geleverd zijn aan IS. Op een persconferentie zei hij: ‘We hebben bewijs dat Erdogan direct betrokken is bij de levering van zwaar wapentuig aan IS. Vroeg of laat wordt hij berecht voor zijn daden. Ik hoop dat hij lang genoeg leeft zodat hij voor de rechter kan verschijnen.’

De Turkse regering ontkent wapenleveringen aan extremistische groeperingen in Syrië. Sinds de ontvoering van de 49 Turkse burgers geldt ook een publicatieverbod over deze kwestie. De Turkse bestuurders verwijten de oppositie een gevoelige kwestie als IS en de gijzeling van de Turken te gebruiken voor binnenlands politiek gewin.

Maar de oppositie schermt met zeven Turkse vrachtwagens. Toen in januari dit jaar de militairen de vrachtwagens wilden inspecteren, ontstond er een rel tussen hen en agenten van de Turkse Inlichtingendienst MIT. Na tussenkomst van de regering konden de vrachtwagens doorrijden naar Syrië en slaagde de gendarme er niet in om vast te stellen wat de vrachtwagens vervoerden.


Speelgoed

Vlak na deze gebeurtenis maakte de regering bekend dat de vrachtwagens levensmiddelen en speelgoed naar de Turkmeense minderheid in Syrië vervoerden. De oppositie acht deze verklaring ongeloofwaardig. De oppositie meent dat als de vrachtwagens levensmiddelen en speelgoed vervoerden de inlichtingendienst niet zo hard opgetreden zou hebben tegen de inspecteurs.

De officieren van justitie, die toen opdracht gaven voor de controle van de vrachtwagens, zijn inmiddels van hun functies ontheven. Tegen hen loopt nu een rechterlijk onderzoek wegens het misbruiken van hun functies voor politieke doeleinden.


DS, 23-08-2014 (Erdal Balci)