PDA

Bekijk de volledige versie : ‘Slachtpartij in Egypte was gepland’


Barst
14th August 2014, 03:16
‘Slachtpartij in Egypte was gepland’


Brussel Egyptische veiligheidsdiensten hebben moedwillig minstens 817 betogers van de Moslimbroederschap om het leven gebracht, toen zij in augustus vorig jaar het plein bij de moskee Rabaa al Adawiya gewapenderhand ontruimden. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, op basis van gesprekken met 122 overlevenden en getuigen van de slachtpartij, die donderdag precies een jaar geleden plaatsvond.

Aanhangers van de door het leger afgezette president Mohamed Morsi hadden dagenlang postgevat op het plein en ettelijke waarschuwingen om te vertrekken genegeerd. De slachtpartij die daarop volgde, was volgens Human Rights Watch helemaal geen uit de hand gelopen optreden van de Egyptische ordediensten, maar valt eerder te vergelijken of is nog erger dan de moordpartijen op het Tiananmenplein in China in 1989.

Het 195 pagina’s tellend rapport stelt dat de Egyptische politie en het leger ‘systematisch en moedwillig grotendeels ongewapende betogers hebben gedood, op politieke gronden’, en dat hun optreden ‘klaarblijkelijk neerkomt op misdaden tegen de menselijkheid’.

De mensenrechtenorganisatie pleit voor een onderzoek tegen verscheidene hooggeplaatste figuren in het Egyptische veiligheidsapparaat.


DS, 13-08-2014