PDA

Bekijk de volledige versie : Ruimtesonde Rosetta na reis van meer dan 10 jaar bij komeet


G*lles.Den.Abt
7th August 2014, 11:36
De Europese ruimtesonde Rosetta heeft woensdag om 11.29 uur (Belgische tijd) na een meer dan tien jaar durende reis door het heelal de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko bereikt. Vluchtleider Andrea Accomazzo van het Europese Ruimtevaartbureau ESA deelde mee dat de sonde zich succesvol in een baan rond de in 1969 ontdekte komeet wist te brengen.
Tegen oktober moet een geschikte landingsplaats op het hemellichaam worden gevonden voor de dochtersonde Philae, die nauwelijks een kubieke meter groot is. In november is de meest hachelijke onderneming gepland: dan moet voor het eerst een landing op een komeet plaatsvinden.

Bedoeling van de missie is om informatie te vergaren over het gedrag en de samenstelling van het hemellichaam, wat meer moet leren over het ontstaan van ons zonnestelsel.

De Rosetta van het Europees Ruimtevaartbureau ESA vertrok op 2 maart 2004 met een Ariane-raket en legde al meer dan 6,4 miljard km af.

Aan boord van Rosetta bevindt zich ook Belgisch instrumentarium en Belgische knowhow. De wetenschappers van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) zijn vooral geïnteresseerd in de komeetatmosfeer. Aan industriële zijde zijn de Belgische bedrijven Thales Alenia Space Belgium, Amos, Nexans Harnesses, Logica, Spacebel en Rhea bij Rosetta betrokken.

Bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140806_01206582

Eigen mening:
het doet je versteld staan dat men een sonde 10 jaar lang richting een bepaalde komeet heeft kunnen bereiken. Dit is in mijn ogen een grote stap voor de wetenschap, door de geplande landing op de komeet zal men veel meer te weten komen over het heelal en de andere planeten. Het heelal is toch iets mysterieus waar we tot op de dag van vandaag nog zo weinig over weten. Daarom is het geweldig dat de mens blijft onderzoeken in de ruimte en steeds meer te weten wil komen.