PDA

Bekijk de volledige versie : Tien trappistenbieren


Barst
1st August 2014, 03:29
Twee nieuwe trappisten erkend als ‘Authentic Trappist Products’


Het Nederlandse bier ‘Zundert’ en het Amerikaanse ‘Spencer’ zijn officieel erkend als authentieke trappistenproducten. De Internationale Vereniging Trappist (IVT) heeft de twee bieren tijdens een bijeenkomst in Brussel het logo toegekend waardoor de trappistenclub nu tien leden telt.


De Zundert (acht procent alcohol) wordt gebrouwen in de abdij van Maria Toevlucht, op enkele kilometers van de grens met België. Bij de paters van Saint Joseph’s Abbey, in Spencer, Massachusetts wordt de Spencer Trappist Ale (6,5 procent alcohol) gebrouwen.

‘De vergadering heeft de rapporten van het bezoek aan de brouwerijen onderzocht en goedgekeurd. De twee bieren zijn geproefd en vervolgens is beide het zeshoekig logo toegekend’, aldus een woordvoerder van de IVT.

Een bier moet aan drie voorwaarden voldoen om het trappistenlogo te mogen dragen: het moet in een trappistenklooster gebrouwen worden, onder supervisie van de monniken en een deel van de winst moet aan goede doelen gedoneerd worden.


Clubje van tien

Het is de eerste trappist voor de Verenigde Staten, Nederland had al La Trappe uit Tilburg. Met de erkenning van deze twee trappisten zet de internationalisering van de trappistenbieren zich voort. Vorig jaar nog werd een Oostenrijkse trappist (Gregorius) erkend.

In totaal zijn er nu tien officieel erkende trappisten: zes in België (Westvleteren, Westmalle, Rochefort, Orval, Chimay en Achel), twee in Nederland, één in Oostenrijk en één in de Verenigde Staten. Mont des Cats, dat in Chimay gebrouwen wordt op basis van een recept van de paters van de Abdij op de Katsberg (in het Noord-Franse Godewaarsvelde), is niet erkend.


Trappisten in gevaar

De internationalisering van de trappistenbieren uit zich echter niet in een stijging van het aantal roepingen bij de 160 trappistenabdijen. De abdij in Spencer moet zich, met 68 monniken, geen zorgen maken over de toekomst van hun gemeenschap, maar in Europa, en vooral in België, zou het aantal erkende trappisten wel eens sneller kunnen wijzigen dan we denken.

In de Sint-Benedictusabdij in Achel bijvoorbeeld leven nog maar zes monniken, van wie vijf ouder dan zeventig. Het recept kan wel worden overgenomen door een brouwer, maar dan mag het niet langer trappistenbier worden genoemd. Tijd voor een stand op de jobbeurzen?


Blog DS, 16-12-2013