PDA

Bekijk de volledige versie : Big Mac-Index


Barst
28th July 2014, 18:47
De universele hamburger en de wisselkoersen


Omgerekend in dollar betaal je voor een Big Mac het meest in Noorwegen en het minst in Oekraïne. Met dank aan de Big Mac-index van The Economist.


Wat is de Big Mac-index?

In 1986 zocht The Economist naar ‘een meer bevattelijke manier om wisselkoersen te begrijpen dan wat de handboeken voorschotelen’. Het vooraanstaande tijdschrift kwam op de proppen met de Big Mac-index, een ludieke manier om wereldwijd koopkracht en valuta’s te vergelijken.

Dat gaat zo in zijn werk. Aan de hand van de prijs van een Big Mac in de lokale munt van een land berekent The Economist evenwichtswisselkoersen. Het principe? Als er internationale handel is, moet theoretisch gezien elk product ongeveer hetzelfde kosten als de prijs in dezelfde munt wordt uitgedrukt.

Waarom de Big Mac? Je kunt ’m overal ter wereld kopen en hij is een allegaartje van producten (vlees, brood, sla), die lokaal worden ingekocht.

Als ijkmunt werd gekozen voor de Amerikaanse dollar. Ergo: de Big Mac-index maakt een vergelijking tussen de verschillende valuta’s ten opzichte van die dollar.


De recentste Big Mac-index

Vorige week donderdag publiceerde The Economist zijn recentste Big Mac-index. Daaruit blijkt dat de Noorse kroon de meest overgewaardeerde munt is en de Oekraïense grivna de meest ondergewaarde.

Concreet wordt dat zo berekend. In Noorwegen betaal je bij MacDonald’s momenteel voor een Big Mac 48 kronen. Omgerekend is dat 7,76 dollar. In de VS kost een hamburger 4,80 dollar. Wat betekent dat de Noorse kroon meer dan 61 procent overgewaardeerd is.

Oekraïne stoot dan weer India van de troon, dat voorheen de lijst afsloot met zijn Maharaja Mac, een burger bereid met kippen- in plaats van de rundvlees – de koe is er heilig. Door de politieke instabiliteit zag Oekraïne de waarde van zijn munt flink kelderen. En dus betaal je er omgerekend 1,63 dollar voor een Big Mac.


Blog DSAvond, 28-07-2014