Inloggen

Bekijk de volledige versie : De Middellandse Zee is bijna leeg


Barst
26th July 2014, 16:52
De Middellandse Zee is bijna leeg


De vis in de Middellandse Zee raakt op. De zee wordt overbevist en sinds 1990 zit er geen verbetering in het geheel. De negen vissoorten die door Griekse visserijbiologen werden gemonitord, werden gemiddeld 3-5 keer te veel gevangen, waardoor de populaties ernstig achteruit gaan.


De oorzaak lijkt vooral te liggen in de chaos die er op de zee heerst. Grote aantallen kleine bootjes gaan dag in dag uit het water op, en vangen wat ze kunnen. En omdat Europa denkt het toch niet te kunnen reguleren, bestaan er ook geen vangstquota en is er steeds minder geld voor controle.


Aziatische concurrentie

De Middellandse Zee is niet de enige plek waar het mis gaat in de visserij. In Nederland vechten vissers voor hun bestaan, nu de Nederlandse markt is overgenomen door pangasius en tilapia; van oorsprong Aziatische en Afrikaanse vissen die in groten getale worden gekweekt in Zuid- en Zuidoost-Azië. Zonde, want de Nederlandse vissers willen graag hun smakelijke en lokale vis verkopen.

Een paar weken terug was er bijvoorbeeld 130.000 kilo (dat is evenveel als het ruimtestation MIR weegt) schol die ze niet kwijt konden; die werd vervolgens 'doorgedraaid' en tot visvoer gemaakt.


Regels

Niet alleen grote vissers vechten met regels en afzet. De kleine vissers, die toch vaak zelfstandig hun vis moeten zien te verkopen, krijgen het ook lastig: de Europese commissie doet een voorstel om het vissen met drijfnetten te verbieden.

Vanaf 1 januari 2015 zouden kleine vissers die op harder en zeebaars vissen hun baan kunnen kwijtraken. Terwijl die twee soorten het volgens de internationale milieuorganisatie IUCN, juist nog prima doen en nog lang niet op een lijst van bedreigde vissen horen. Wellicht dat een maximale grootte aan netten en meer toezicht een betere oplossing zou zijn, dan het ruwweg helemaal verbieden.

Om de verkoop te stimuleren of om de visvangst echt te verduurzamen, gaat de tongvisserij een traject in. Hoe? De consument wil graag goedkeurde producten kopen. En misschien dat het vertrouwen in labels en keurmerken minder wordt, ze blijven wel verkopen. Dus wordt er in de tongvisserij op 1 augustus een nieuwe heffing ingesteld waardoor de pulsvisserij, die gebruik maakt van nieuwe technieken, in aanmerking zou kunnen komen voor een MSC-keurmerk. Dat zou goed nieuws zijn voor de vissers van de tong en de vis zelf, die dan waarschijnlijk meer afzet krijgt en beter gemonitord wordt.

Leuk weetje: de link met de vissers, die voorheen non-existent was doordat ze op zee zitten en dus niet lekker konden kleppen met landbewoners, is een stuk makkelijker geworden. De meesten zitten namelijk inmiddels op twitter, waar ook veel nieuws te volgen is, en ook op facebook vertellen ze over hun week op het water. Gewoon, om de afstand tussen burger en zeeboer wat te verkleinen.

Marjolein van Vucht en Joris Lohman van de YFM geven wekelijks een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. De Youth Food Movement is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.


Blog Trouw, 26-07-2014 (Joris Lohman en Marjolein van Vucht)