PDA

Bekijk de volledige versie : Verdubbeling inschrijvingsgeld hoger onderwijs


Sofie.DeWolf
25th July 2014, 10:45
Inschrijvingsgeld hoger onderwijs stijgt naar 1.072 euro

Studenten dreigen door de besparingen van de nieuwe Vlaamse regering 400 tot 600 euro extra collegeld te moeten betalen. Dat betekent dat de huidige inschrijvingsgelden bijna verdubbelen. Onaanvaardbaar, menen rectoren.
De regering-Bourgeois I zit nog niet in het zadel, maar de eerste rel tekent zich al af. Het Vlaamse hoger onderwijs maakt zich grote zorgen over de besparingsplannen die in het regeerakkoord van N-VA, CD&V en Open Vld zijn vervat. Zo willen de drie partijen de dotatie voor de hogescholen en universiteiten met 5 procent verminderen. Dat vernam De Morgen bij de rectoren van de KU Leuven, de UAntwerpen en de UHasselt.

Concreet betekent dit dat de universiteiten en hogescholen rond de 80 miljoen euro minder werkingsmiddelen tegemoet kunnen zien. De instellingen zouden zelf mogen beslissen hoe ze dit verlies aan inkomsten compenseren. Maar professoren, docenten of ondersteunend personeel ontslaan, is volgens rector Rik Torfs (KU Leuven) geen optie. "Door het hoge aantal studenten en doctorandi zitten we al op ons tandvlees. Het personeelsbestand verder doen dalen, zou ervoor zorgen dat kwalitatieve begeleiding onmogelijk wordt. Het zou leiden tot lagere slaagcijfers."
De enige overgebleven optie is een verhoging van de inschrijvingsgelden. In de wandelgangen valt te horen dat bedragen tot rond de 1.000 euro voor één jaar studeren acceptabel zouden zijn voor de drie regeringspartijen. Op dit moment betalen studenten 619,90 euro collegegeld. Zij die op een beurs kunnen rekenen, betalen met 103,90 een pak minder. Bijna-beursstudenten moeten dan weer 409,90 euro ophoesten.

Bijna verdubbeling
"Wij hebben veel beurs- en bijna-beursstudenten, maar hen mogen wij terecht niet treffen", zegt UHasselt-rector Luc De Schepper. "Het geld dat de universiteiten krijgen, heeft strikte bestemmingen, waardoor besparen op onderzoek niet mogelijk is. Wij moeten het volledig verhalen op de studenten. Een eerste berekening leert ons dat het inschrijvingsgeld voor niet-beursstudenten aan de UHasselt zal moeten stijgen met 599 euro, bijna een verdubbeling."

Mes op de keel
De UHasselt stelt een hoger aantal beursstudenten te hebben dan veel andere instellingen. Daardoor moet een kleinere groep 'gewone' studenten de besparing goedmaken. Bij de andere universiteiten en hogescholen zou het inschrijvingsgeld gemiddeld ongeveer 451,80 euro (bij een besparing van 80 miljoen) moeten stijgen.

Torfs bevestigt de cijfers en noemt dit onaanvaardbaar. Volgens hem komt de democratisering van ons onderwijs in gevaar. "Het kan ervoor zorgen dat jongeren niet gaan studeren, omdat ze het geld niet opzij kunnen zetten. Daarenboven krijgen wij de zwartepiet toegespeeld, omdat we van de regering het collegegeld niet moeten, maar mogen verhogen. Ze zetten ons het mes op de keel. Een brede discussie met de regering is nodig. We mogen dit niet zomaar accepteren, want zulke besparingen treffen het hart van onze sociale welvaartsstaat."

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/1344/Onderwijs/article/detail/1959753/2014/07/25/Inschrijvingsgeld-hoger-onderwijs-stijgt-naar-1-072-euro.dhtml
Datum: 25/07/2014 om 06u09

Mening

België moet besparen, al enkele jaren speculeren regeringleiders hoe ze deze besparingen zullen aanpakken. Het nieuwste voorstel is het verlagen van de subsidies voor het onderwijs. Dit wil zeggen dat studenten die willen starten aan een opleiding aan de hoge school en/of universiteit meer inschrijvingsgeld moeten betalen. Veel studenten hebben momenteel al problemen bij het betalen van schoolfacturen, een verhoging van het inschrijvingsgeld is voor hen een grote ramp. Niet enkel voor hen, maar ook voor andere studenten. Het gaat over bijna een verdubbeling van het inschrijvingsgeld, dit is een serieuze hap uit hun budget!

Tegenwoordig moet je een degelijk diploma hebben om werk te vinden. Nagenoeg overal vragen ze naar de behaalde diploma’s. Iemand met een hoog diploma zal sneller werk vinden dan iemand met een laag diploma/ geen diploma. Als het inschrijvingsgeld zal stijgen zullen minder jongeren kunnen studeren omdat ze er de financiële middelen niet voor hebben. Dit zorgt ervoor dat deze jongeren moeilijker een job zullen vinden. Dit heeft dan weer als gevolg dat er meer werkloze jongeren komen en dit is eveneens slecht voor het gat in de begroting, want werkloze mensen ontvangen een uitkering.

Ik vind dat er gezocht moet worden naar andere alternatieven. Een stijging van om en bij de 100% is erg overdreven. Onderwijs is belangrijk en het is onverantwoord om hieraan te snoeien.