PDA

Bekijk de volledige versie : Lezen populairder bij kinderen dan internetten


Sofie.DeWolf
7th July 2014, 21:20
Lezen nog altijd populairder dan internetten bij kinderen

Buiten spelen en het lezen van boeken is bij de Vlaamse kinderen nog altijd populairder dan chatten of internetten. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van de KU Leuven over het leesgedrag bij kinderen. De populariteit van lezen blijkt wel af te nemen van zodra de kinderen zich meer op de nieuwe media werpen.
Uit het onderzoek blijkt dat buiten spelen de favoriete vorm van vrijetijdsbesteding blijft bij de negen- tot twaalfjarige kinderen. In totaal 63 procent van de kinderen plaatst dat in zijn top vijf. Daarna volgen sporten (54 procent), tv kijken (52 procent) en het spelen van computerspelletjes (50 procent). Lezen doet het met 38 procent beter dan chatten (34 procent) en internetten (32 procent).

Voor de studie werden kinderen tussen 9 en 12 jaar oud ondervraagd over hun leesgedrag, vrijetijdsbesteding en mediagebruik. Uit de 1.277 antwoorden blijkt dat 75 procent van de kinderen graag strips leest, 59 procent leest graag fictie en 51 procent informatieve boeken. Kranten en tijdschriften worden duidelijk minder graag gelezen.

Wel valt op dat het lezen van boeken gevoelig afneemt rond de leeftijd waarop het gebruik van nieuwe media sterk toeneemt. Zowel de leesfrequentie als de tijd die kinderen besteden aan boeken ligt bij twaalfjarigen duidelijk lager dan bij negenjarigen. Die kentering vindt meestal rond de leeftijd van elf jaar plaats.

Toch willen de onderzoekers niet stellen dat de nieuwe media daadwerkelijk het lezen van boeken doet afnemen. "Er is een verband vastgesteld, maar statistisch valt niet te bewijzen dat het ene het gevolg is van het andere", zo zegt professor Jan Van Coillie.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/4651/Boeken/article/detail/1937996/2014/07/07/Lezen-nog-altijd-populairder-dan-internetten-bij-kinderen.dhtml
Datum: 07/07/2014 om 15u22

Mening

Eindelijk een onderzoek met positieve resultaten. Kinderen verkiezen buiten spelen en lezen boven chatten en internetten. Dit alles hangt natuurlijk van de leeftijd af. Hoe ouder de kinderen worden, hoe minder interesse ze hebben in buiten spelen en lezen. Ook wordt het gebruik van internet dan veel interessanter voor de kinderen. Rond de leeftijd van 11/12 jaar beginnen veel kinderen te ‘puberen’. Ze willen zo veel mogelijk contact met vrienden en willen veel nieuwe vrienden leren kennen. Dat is ook het moment waarop we de kinderen moeten waarschuwen voor de gevaren die het internet met zich meebrengt, liefst voor de kinderen deze leeftijd bereikt hebben. Deze informatie moet zowel thuis als op school gegeven worden. Het is tevens ook aan te raden om na te gaan wat de kinderen uitvoeren op het internet. Dit zullen de kinderen niet leuk vinden, maar het moet gebeuren om de kinderen te beschermen. Op die leeftijd vinden ze het moeilijk om te beseffen hoe gevaarlijk internet kan zijn. Ook groepsdruk speelt een rol. Klasgenoten spelen bepaalde computerspelletjes en maken gebruik van sociale media. Het kind kan in dat geval toch niet achterblijven? Als dit wel zo zou zijn bestaat de kans dat hij/zij uitgelachen wordt op school en dit wil niemand. Als ouder (en leerkracht) is het goed om kinderen zo veel mogelijk te motiveren om buiten te spelen. Zo blijven ze actief en hebben ze minder kans op overgewicht (een probleem dat tegenwoordig frequent voorkomt bij kinderen). Lezen is ook belangrijk. Kinderen die veel lezen zijn/worden meestal slimmer dan kinderen die dit niet doen. Motiveren is de boodschap!