PDA

Bekijk de volledige versie : UZA wereldwijd eerste ziekenhuis dat objectief pijn kan meten


M*rel.Marissen
7th July 2014, 15:48
UZA wereldwijd eerste ziekenhuis dat objectief pijn kan meten

Het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen (UZA) heeft als eerste ziekenhuis ter wereld apparaten in gebruik die objectief pijn kunnen meten. Dat meldt de zorginstelling in een persbericht. Naast de meting van acute pijn kan ook gekeken worden in welke mate bij chronische pijnpatiënten het pijndempingssysteem verstoord is.

Volgens het multidisciplinair pijncentrum van het UZA wordt al decennia gezocht naar een manier om pijn, die tot nu door de patiënt op een schaal van 0 tot 10 werd geplaatst, te objectiveren. De Israëlische firma Medoc ontwikkelde twee pijnmetingstoestellen, die door een lange samenwerking met het UZA en het Belgische DEN Medical in Antwerpen voor het eerst worden gebruikt.

Het toestel Medasense kan met een sensor aan de vinger acute pijn meten op basis van zeven parameters waaronder doorbloeding en weerstand aan de huid. Met een wiskundige formule wordt een pijncijfer bepaald en weergegeven. Het andere toestel, de CPM, meet bij chronischepijnpatiënten of het pijncontrolesysteem correct functioneert door de reactie op grote of kleine temperatuurverschillen te meten.

"Zo willen we het toestel op grote schaal gebruiken bij bepaalde heelkundige ingrepen, waar de verdoving afstellen niet altijd eenvoudig is. Verder kan je voor patiënten die langdurig in slaap zijn de pijn opvolgen. We kunnen het ook voor patiënten met chronische veralgemeende pijn bekijken", zegt pijncentrumcoördinator en hoogleraar Guy Hans, die spreekt van een "echte doorbraak in het onderzoek naar pijn".

Het UZA werkt ook aan een wetenschappelijke publicatie over de apparaten, die momenteel 40.000 tot 80.000 euro kosten.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1937997/2014/07/07/UZA-wereldwijd-eerste-ziekenhuis-dat-objectief-pijn-kan-meten.dhtml

Datum: 07/07/2014

Mening:

Ik vind dit een hele belangrijke uitvinding, omdat het ervaren van pijn tot nu toe een enorm subjectief gegeven was. Wanneer iemand klaagt van pijn, dan kan je enkel een gokje wagen naar hoe diegene zich moet voelen aan de hand van je eigen ervaringen. Daar komt dan ook nog eens bij dat sommige mensen heel veel pijn kunnen verdragen en anderen al klagen bij het minste.
Mijn moeder is een chronisch pijnpatiënt en voor haar is het enorm moeilijk om telkens naar een dokter te moeten om een verlenging te vragen van haar ziekteverlof. Mensen die een been gebroken hebben kunnen niet gaan werken, dat is duidelijk, want dat zie je. Maar de helse pijnen die mensen zoals mijn moeder voelen, die kan een dokter niet zien. Daarom is het voor de dokter in kwestie ook moeilijk om in te schatten hoe (on)bekwaam iemand is om te gaan werken. Mijn moeder is dan ook steeds enorm bang dat ze haar niet zullen geloven, wat natuurlijk wel zo kan zijn aangezien er waarschijnlijk ook wel bedriegers zijn. Wanneer ze de pijn van deze patiënten binnenkort objectief zouden kunnen meten, zou er minder bedrog zijn en de eerlijke mensen zullen dan ook een bewijs hebben van hun ziekte. Voor mijn moeder zou dit erg veel schelen.