PDA

Bekijk de volledige versie : Wat België van Duitsland kan leren inzake immigratie


Barst
22nd May 2014, 16:04
Wat België van Duitsland kan leren inzake immigratie


Voor het eerst bekleedt Duitsland de tweede plaats in de rangschikking van de meest populaire immigratiebestemmingen. Dat blijkt uit een studie van de OESO (2012). In 2009 stond Duitsland nog achtste in die lijst. Het land wist vooral Centraal- en Oost-Europeanen en in mindere mate Zuid-Europeanen aan te trekken.


Zo lang deze immigranten gekwalificeerd zijn en zich bereid tonen te integreren, is dit een positieve trend, schrijft Die Welt:

"Vitaal voor een evenwichtig debat inzake immigratie is ook het feit dat deze nieuwe burgers volgens de OESO meer belastingen betalen dan ze sociale voordelen ontvangen. Omdat de meeste onder hen goed opgeleid zijn, verjongen ze het werknemersbestand en zijn ze technologisch onderlegd.

Om deze mensen permanent in het land te houden is de vaak genoemde ‘welkomcultuur’ onontbeerlijk... Aan de andere kant moeten ze respect tonen voor de waarden, de cultuur en de levensstijl van het gastland.

Verder is een wetsontwerp klaar dat in juni goedgekeurd zal worden en alle mensen die het socialezekerheidssysteem in Duitsland misbruiken vijf jaar lang de toegang tot het land zal ontzeggen.

De OESO merkt op dat werk de belangrijkste factor is inzake het positief bijdragen aan de samenleving. Met andere woorden, werkende migranten dragen meer aan het systeem bij in belastingen en contributies dan niet werkende migranten. De tewerkstellingsgraad van immigranten tot op het niveau van de autochtone bevolking brengen, zou - vooral in landen met genereuze sociale uitkeringen - grote fiscale winsten met zich mee brengen.

Het rapport noemt drie landen bij naam waar de impact daarvan al snel 0,5% van het bbp zou opleveren: België, Frankijk en Zweden. (Voor ons land zou het gaan om zo’n 2 miljard euro aan extra belastinginkomsten.)

De meeste immigranten komen niet om uitkeringen op te strijken, maar om te werken en hun leven te verbeteren, concludeert de OESO. Inspanningen om de tewerkstellingsgraad van immigranten op te trekken zijn dus een investering, eerder dan een kost.

Uit cijfers van Eurostat bleek eerder dit jaar dat geen enkel EU-land meer immigranten pro capita opneemt dan België. Duitsland neemt pro capita exact de helft op van wat ons land doet.

Aan de andere kant doet geen enkel EU-land het slechter dan België inzake het opnemen van immigranten in de arbeidsmarkt. Uit cijfers van de Nationale Bank (2012) blijkt dat van de niet-Europese buitenlanders in België minder dan de helft aan het werk is. Van de vrouwen werkt driekwart niet. Onder werkzoekenden is 1 op 22 een autochtoon, tegen 1 op 4 allochtonen die op zoek is naar werk.

Europa wil de werkloosheidskloof tussen Europeanen en niet-Europeanen terugbrengen tot minder dan 16,5 procentpunt. In België bedraagt dat verschil nu 28,6 procent.


Blog Express.be, 21-05-2014