Inloggen

Bekijk de volledige versie : Milieu bezorgt Belg meer kopzorgen dan mobiliteit


C*arlotte Lodewyckx
16th May 2014, 18:50
De grote meerderheid van de Belgen wil een dringende aanpak van de klimaatverandering. Dat blijkt uit de derde nationale klimaatenquête van de FOD Volksgezondheid.
Uit het onderzoek komt onder andere ook naar voor dat de Belgen steeds meer gebruik maken van overheidssteun voor energiebesparende maatregelen en grotere inspanningen van de overheid verwachten om klimaatverandering tegen te gaan.

Het milieu blijft de voornaamste bezorgdheid van een grote meerderheid (75 procent) van de Belgen, meer nog dan gezondheidsproblemen, onveiligheid, werkloosheid en armoede of sociale uitsluiting. Zeventig procent van de respondenten maakt zich zorgen over klimaatverandering.

Tachtig procent vindt dat klimaatverandering een probleem is dat dringend moet worden aangepakt. Slechts 8 procent denkt dat er geen klimaatverandering is, of dat het om een louter natuurlijk verschijnsel gaat (12 procent). De grootste inspanningen worden verwacht in de industrie (91 procent) en het vrachtvervoer (77 procent), maar ook in het personenvervoer (58 procent). Slechts 39 pct stelt dat de gezinnen thuis ook hun steentje moeten bijdragen.

Slechts de helft van de Belgen is tevreden (en slechts 5 procent zeer of uiterst tevreden) over de inspanningen van de overheid om klimaatverandering tegen te gaan. 38 procent stelt bij de verkiezingen ‘zeker rekening te zullen houden’ met klimaatstandpunten.

De FOD ondervroeg voor het onderzoek 1.500 Belgen. Met de enquête wil de dienst Klimaatverandering een beter inzicht krijgen in de kennis en houding van het grote publiek over de klimaatproblematiek, de bereidheid er zelf iets aan te doen en de verwachtingen ten aanzien van het beleid.

Datum: 16 mei 2014
Bron: De Standaard (http://www.standaard.be/cnt/dmf20140516_01107996?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=dso&utm_content=article&utm_campaign=seeding)

Mening

Enkele dagen geleden heb ik een artikel gelezen waarin stond dat de klimaatverandering nog afneembaar is als we nu meteen ingrijpen. Het is dan ook positief dat er zoveel mensen de klimaatsverandering een probleem vinden dat we dringend moeten aanpakken. Toch stel ik me hier enkele vragen bij... De klimaatsverandering is inderdaad een serieus probleem, maar ik heb niet het gevoel dat veel mensen bewuster aan het leven zijn. Er zijn al gezinnen die zonnepanelen op hun dak leggen, regenwater gebruiken voor de wasmachine, een zuinige auto kopen, hun huis goed laten isoleren ... maar dit is niet haalbaar voor iedereen. Extra isolatie, een nieuwe auto... het kost allemaal veel geld. Daarom zal de overheid in de toekomst de bevolking hier nog meer in moeten steunen.

j*chim.janssens
16th May 2014, 19:26
Dit is een zeer interessant artikel. Ik ben dan ook geïnteresseerd in dit onderwerp en ik kijk af en toe naar documentaires over mogelijk oplossingen voor milieuproblemen. Het grootste probleem is simpelweg dat het allemaal te veel geld kost. Alhoewel ze toch al ontzettend ver staan met het vinden van een mogelijke oplossing. Er zijn er al meerdere dingen ontworpen die werken moest het geld ervoor beschikbaar zijn. Prototype uitvindingen vinden vaak financiering in Silicon Valley. Bedrijven investeren maar al te graag in dingen die hun naam dragen en die een wereldwijde oplossing bieden. Mijn voorspelling is dat wanneer het hoognodig is dat er veranderingen moeten gebeuren (wat nu zo ongeveer is) dat bedrijven, landen en zelfs mensen hier nog wel meer geld in gaan willen investeren omdat het niet anders kan.

Toch is interessant om te zien dat de Westelijke, rijke landen toch al op het goede spoor zitten om het probleem aan te pakken. De eerste stap is zeker al gezet. De vraag die we ons nu moeten stellen is hoe we andere landen (zoals Rusland en het continent Afrika) ervan overtuigen dat ze mee moeten doen. Voor vele landen is dit financieel niet haalbaar maar vele landen negligeren de schreeuw der aarde gewoon.

g*rd.janssens
16th May 2014, 20:30
Langs de ene kant is het goed dat de innovatie er komt, maar langs de andere kant zielig dat het "economisch aantrekkelijk" moet zijn voor bedrijven om te werken aan die innovatie.

Ach ja, zolang er oplossingen komen zullen we niet (al te hard) klagen.

E*elien.segers
16th May 2014, 21:33
Ze zouden het beter in mobiliteit steken, kijk naar deze week, heel de week fille. Elke dag over de 200km tot de 300km fille. Alle veroorzaakt door ongevallen. Er moest is veranderen aan de wegen, aan de infrastructuur en vooral openbaar vervoer. Milieu is ook belangrijk, maar mobiliteit is het nauwe schoentje van Belgie.

P*eter.desmedt
16th May 2014, 21:37
[QUOTE=E*elien.segers]Ze zouden het beter in mobiliteit steken, kijk naar deze week, heel de week fille. Elke dag over de 200km tot de 300km fille. Alle veroorzaakt door ongevallen. Er moest is veranderen aan de wegen, aan de infrastructuur en vooral openbaar vervoer. Milieu is ook belangrijk, maar mobiliteit is het nauwe schoentje van Belgie.[/QUOTE]

Dit vind ik persoonlijk absoluut niet waar! Oké, mobiliteit is een enorm probleem, dat hebben we deze week enorm hard gemerkt op de Belgische wegen, maar ik denk dat bijvoorbeeld de opwarming van het klimaat absoluut onze prioriteit nodig heeft. Dit probleem is veel belangrijker voor onze toekomst en als we niet snel ingrijpen, dan zullen er misschien bepaalde zaken onomkeerbaar worden. Dit is bij mobiliteit niet het geval, dit probleem is altijd aanpakbaar.

Aan de andere kant: misschien moeten we deze problemen niet in een bepaalde volgorde zetten, maar moeten we ze net naast elkaar zetten en moet er van alletwee de problemen serieus werk worden gemaakt!