Inloggen

Bekijk de volledige versie : 17-jarige jongen geeft De Wever en Magnette een veeg uit de pan


A*nelien.Vermijlen
14th May 2014, 20:43
Lorenzo Ramalho (17) uit Scherpenheuvel verbaasde gisteravond iedereen met een gesmaakte tussenkomst in 'Het Nationale Debat'. Hij confronteerde Bart De Wever en Paul Magnette met een pijnlijke vaststelling: door het gekissebis en de harde campagne verliezen de jongeren hun geloof in de politiek.
Lorenzo mag zelf nog niet stemmen maar is wel bijzonder geïnteresseerd in politiek. Vandaar ook zijn vraag: 'Stevenen we terug af op meer dan vijfhonderd dagen onderhandelen, met als gevolg dat er in België niks gebeurt en dat de jongeren hun geloof in de politiek nóg meer gaan verliezen?'

Zowel Magnette als De Wever probeerden Lorenzo van het tegendeel te overtuigen, maar dat lukte niet. 'Paul Magnette geeft niet echt een antwoord op mijn vraag en Bart De Wever wil de splitsing van het land', zei Lorenzo. 'Geen enkele jongere zal nog geïnteresseerd zijn in de politiek en dat is waar jullie zich zorgen over moeten maken. Wij zijn jullie toekomst, wij betalen jullie pensioenen, wij werken later voor jullie. Maar jullie vergeten ons te interesseren voor jullie politiek.'

Zélfs De Wever was onder de indruk van de tussenkomst van Lorenzo. 'Zeventien jaar...', mompelde hij.

Datum: 14/05/2014
Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140514_061
Mening:
Dit vind ik goed! Het werd tijd dat politici eens stil staan bij de toekomst. In België wordt er door jongeren niet meer naar de politiek gekeken, wat ik erg goed begrijp want de politiek in een land als België is ook niet eenvoudig om te volgen.
Het feit dat zowel De Wever als Magnette niet kunnen antwoorden op de vraag van Lorenzo wil volgens mij wel iets zeggen. Er moet meer rekening gehouden worden met de jongeren want zij zijn onze toekomst.
Lorenzo is een jongen die de politiek een beetje volgt, veel leeftijdsgenoten doen dit niet. Dat wil niet zeggen dat de andere jongeren niet met vragen zitten over hun toekomst.
Ikzelf stel me ook de vraag hoe de politiek in België er over pakweg 10 jaar uit zal zien. Enerzijds wil ik er niet aan denken, anderzijds ben ik benieuwd welke invloed de volgende verkiezingen gaan hebben.

a*melie.van.den.broeck
14th May 2014, 21:02
Ik wilde ook net dit artikel posten omdat ik het gewoon geweldig vindt hoe Magnette rond de pot draait en Bart De Wever amper een kick geeft wanneer deze jongen het heeft over de splitsing van Vlaanderen en Wallonië. Deze jongen zegt gewoon wat iedereen denkt: wat is nu de antwoord op mijn vraag? Het meest geweldige moment is dat Magnette daarna begint over het feit dat hij ook een zoon heeft. Nog altijd geen antwoord op de vraag! Hier wordt nog maar eens duidelijk dat politiek rond de pot draaien betekent.

w*nnesvanbavel
14th May 2014, 21:03
Ik heb gisterenavond het debat een stukje gevolgd en heb de tussenkomst van de jongeman toevallig gezien. Het feit dat hij interesse toont in politiek is inderdaad al een mooie stap op zich maar om nu te gaan veralgemenen en te zeggen dat iedereen van de jeugd afhaakt vind ik nu ook weer wat te ver gaan. Zowel Bart de Wever als Paul Magnette hebben zich beiden ingehouden want dat de NVA nu de splitsing van België op de agenda heeft staan is ook een stukje achterhaald maar Bart de Wever is hier niet tegen in gegaan. Je kan ook moeilijk een 17-jarige die zich interesseert op nationale televisie even terecht gaan wijzen. De jeugd is inderdaad onze toekomst maar toen ik 17 jaar was volgde ik het politieke landschap ook niet echt en 15 jaar later ben ik er echt wel mee bezig. Veel medestudenten uit het eerste jaar die voor de eerste maal moeten gaan stemmen zijn ook niet bezig met politiek, dat weet ik omdat ik er een les over moest geven en iedereen dit best wel moeilijk vond omdat het zo ver van hen af staat. Maar er zullen inderdaad altijd wel uitzonderingen zijn die de regel zullen bevestigen.
Ik heb tijdens mijn stageperiode 6 uur les gegeven over politiek in België en de verkiezingen in een 3de jaar BSO en ik ben oprecht geschrokken over hoeveel deze leerlingen wisten over de 'moeder aller verkiezingen'. Op mijn vraag hoe het kwam dat ze er zoveel over wisten was het antwoord dat het vele geruzie hen was opgevallen en dat ze daardoor wat interesse zijn gaan tonen. Ik weet ook wel dat dit niet de bedoeling kan zijn maar ik wil wel gewoon zeggen dat interesse in politiek meestal komt naarmate je wat ouder wordt. Zo is het bij mij toch alvast gegaan.

H*ndrik.Peeters
15th May 2014, 00:16
Ik vond de veralgemening dat jongeren niet meer geïnteresseerd zijn in politiek een misplaatst gegeven. Nu meer als ooit beginnen jongeren (natuurlijk vlak voor verkiezingen) zich te verdiepen voor welke visie ze nu eigenlijk zijn. (Wetende dat het natuurlijk geen gemakkelijke opdracht is.) Anderzijds steun ik de mening van Amelie in zaken dat politiek meer rond de pot draaien is dan effectief een beleid uitstippelen. Natuurlijk gaan ze wel nooit het uiteinde van hun tong laten zien, dit om de hele simpele reden dat ze het toch niet kunnen realiseren. (In casu : Yves Leterme zei vlak na zijn persoonlijke overwinning : "BHV is op 5 minuten gesplitst" (http://www.youtube.com/watch?v=qt6PtXeeGko) Dit duurde wel iets langer dan 5 minuten.) De daaropvolgende vernedering en ondergang van Yves Leterme was toen niet ver te zoeken.

Anderzijds durf ik wel stellen dat Paul Magnette bitterweinig heeft getoond van effectieve standpunten van zijn partij en hoe ze de economische problematiek en minimum van Europese normen gaan bereiken, dus m.a.w naast de kwestie praten. Weer een voorbeeld : Hij begon te praten over zijn zoon en hoe de politiek de functie heeft om de volgende generatie te ondersteunen. De vraag van de jongeman was gehoopt op meer effectieve diepgang. Ik hoorde op het einde Bart De Wever nog zacht zeggen : "17 jaar,...) En ik moet eerlijk toegeven dat ik hetzelfde dacht!

Simon.Boddaert
15th May 2014, 12:11
Politiek in België is een apart gegeven. Meer dan 500 dagen zonder regering zien we bijna nergens anders ter wereld. En dit resulteert dan ook in politieke apathie. Zeggen dat dit niet waar is is de ogen sluiten voor een nakend probleem. Het is zoals Lorenzo zegt, wij (de jeugd) zijn de toekomst. Is het niet onze taak als toekomstig leerkracht om de leerlingen een brede waaier aan informatie en interessemogelijkheden mee te geven zodanig dat ze met een kritische blik en vol goede moed hun stap in de wereld zetten? Ik maak weinig verschil met de politiek. We moeten ze boeien, op bepaalde momenten zelfs zo verbazen dat ze met de mond open zitten te luisteren naar de leerkracht. Dat is toch onze missie. Maak duidelijk wat het belang is dat men interesse in de politiek toont. Maar daar haakt de doorsnee politicus af. Af en toe een toespraak in een universitaire omgeving kan er eventueel van af. Dit is volgens mij echter met als enige beweegreden stemmen te 'ronselen'. Leerlingen uit het secundair onderwijs zijn (exclusief de zesdejaars) niet stemgerechtigd en dus geen potentiële stemmen voor de partij. Hopelijk wordt dit voldoende aangekaart en zien de politici van de dag van vandaag in dat het niet alleen de stemmen zijn die moeten tellen, ook het blazoen van de huidige politiek zou wel een boost kunnen gebruiken op vlak van imago!

StijnLauryssens
15th May 2014, 13:16
Het was inderdaad jammer om te zien hoe Magnette zelfs de vraag van deze jongere gewoon helemaal ontweek en rond de pot begon te draaien. Ik denk dat vele Vlamingen hun (beetje) sympathie voor de Walen weer zijn verloren dankzij het optreden van Magnette. Die man was ronduit arrogant tegen BDW, liet hem niet uitspreken, ontweek alle onderwerpen en ging in de plaats BDW en de N-VA aanvallen...
Met zo'n man zou ik ook niet willen samenwerken/onderhandelen. Het is nog maar eens duidelijk geworden dat de Walen eigenlijk niets moeten weten van ons Vlamingen, het enige dat hen interesseert zijn de financiële transfers die Wallonië van het faillissement afhouden.
Ik stem op BDW en de N-VA, gewoon omdat ik vind dat er echt zo'n grote verschillen zijn tussen Vlamingen en Walen. Zoals BDW het ook mooi in het debat verwoordde 'Doe in Wallonië wat je wilt, maar laat ons dat dan in Vlaanderen ook doen', waarop Magnette natuurlijk weer BDW ging afbreken omdat hij niets nuttigs te vertellen had.

Langs de ene kant kan ik me wel vinden in wat deze jongeman zegt, jongeren verliezen echt wel hun geloof in de Belgische politiek. Anderzijds zijn er toch nog wel heel wat jongeren die zich met politiek bezighouden en er ook hun beroep van willen maken.

JolienBalemans
15th May 2014, 13:54
Ik ga nu voor de eerste keer stemmen en ik merk op dat velen onder ons zich nu beginnen te verdiepen in politiek en op welke partij zij nu zullen gaan stemmen. Dit gebeurd dan ook weer vaak met stemtesten en het bekijken van debatten zoals Magnette vs BDW. Natuurlijk een 17 jarige jongen ziet zijn leeftijdsgenoten (mensen die NIET mogen gaan stemmen) en ziet dat die mensen zich ook niet interesseren in politiek.

Mijn conclusie is dat vanaf mensen mogen meedoen met het politiek systeem, zij wel interesse tonen. Indien dit niet het geval is, denk ik altijd aan het feit : Zij beheersen onze portemonnee !

j*chim.janssens
16th May 2014, 14:43
De jongeman heeft zeker en vast een punt. Waarom zou je je interesseren in politiek die voor geen meter lijkt op te schieten. Vele zullen zeggen dat dit nu eenmaal de definitie van politiek is. Blijven onderhandelen over voorstellen tot beide kanten tot een akkoord komen. Vooral dat laatste is belangrijk, dat we uiteindelijk wel tot een akkoord komen. De jongeman heeft zeker en vast gelijk. Als er weinig of niets uit de bus komt, waarom zouden jongeren dan nog geëngageerd zijn om in de politiek te stappen of op zijn minste nog maar interesse tonen? Om dit terug te krijgen van de jongeren denk ik inderdaad ook dat er verduidelijking moet gesteld worden en de interesse van de jongeren geactiveerd moet worden.

S*EVEN.BRUYNSEELS
16th May 2014, 15:48
Ik vind persoonlijk dat ze dit weer aan het opblazen zijn. Ze voeren inderdaad niet écht campagne om de jongere mee te krijgen, maar dat is naar mijn mening ook niet nodig. Iedereen is wel enigszins geïnteresseerd in de politiek, naar mijn mening kan dit niet anders. Klagen is eigen aan het mens zijn, en mensen die klagen heben het vaak, misschien niet rechtsreeks, over de politiek, aangezien zij de grote beslissingen maken. Het feit dat het land even plat zal liggen door de lange onderhandelingsgesprekken, is misschie ndan ook niet zo'n slecht gegeven. Naar mijn mening, moet je om vooruit te gaan, eerst even stilstaan.

M*xime Laurent
16th May 2014, 16:36
Ik vind dit zeer onterecht. De media hemelt hem op voor een grote mond, niets meer. Hij had echt niet veel te vertellen. Er kwamen zelfs zinnen uit zijn mond die niet eens waar zijn. Het is niet omdat een jongere het opneemt voor zijn leeftijdsgenoten in de politiek, dat je hem direct moet ophemelen, is niet nodig en geeft een verkeerd beeld. Het is waar dat jongeren niet echt worden warm gemaakt voor politiek, maar deze actie was wat pover in mijn ogen.