PDA

Bekijk de volledige versie : Dan toch: taaltest voor professoren erkend


J*ll.Verboven
14th May 2014, 19:20
Dan toch: taaltest voor professoren erkend

De taaltests van de Vlaamse universiteiten zijn internationaal erkend. De professoren die de proeven succesvol hadden afgelegd, bezitten een bewijs van hun kennis van de Engelse taal en mogen blijven lesgeven.

Het was lange tijd onduidelijk of de taaltest voor professoren internationaal erkend zou worden, iets wat een eis was van de Vlaamse Regering. Vanmiddag maakte de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad (VLUHR) evenwel bekend dat zowel de ITACE-test als de Leuvense portfoliotest zijn erkend door een panel van experts uit Nederland, Israël, Ierland, Engeland en de Verenigde Staten. De VLUHR heeft minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) op de hoogte gebracht.

De Vlaamse regering besliste in juli 2012 dat alle academici moeten bewijzen dat zij in het Engels kunnen communiceren als een vergevorderde taalgebruiker. Dat besluit leidde toen tot ophef aan de universiteiten, omdat het werd gezien als overheidsinmenging. De professoren die niet slaagden, zouden ook geen les meer mogen geven in het Engels. Op dit moment hebben 1.549 van de 1.717 deelnemers de test met succes afgesloten. De gebuisde academici krijgen tot 15 februari 2015 de tijd om te slagen. Zij mogen daarvoor gebruik maken van de ITACE-test of de portfoliotest.

Kritiek
Die laatste manier werd enkel gebruikt door de KU Leuven en kon op veel kritiek rekenen van met name de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel. Zo zou het portfolio een gemakkelijkere optie zijn, omdat de professoren onder meer zelf een videoboodschap mochten opnemen en een rits publicaties konden meegeven. "Het is maar een video", zei Joke Denekens, voorzitter van de onderwijsraad van de UAntwerpen, afgelopen september.

De taaltestsoap was toen al toe aan een zoveelste aflevering. Nadat het er eerst op leek dat alle 107 professoren die de test weigerden af te leggen dit academiejaar geen les meer mochten geven in het Engels, kregen de universiteiten van Smet in extremis uitstel. Hij besliste dat de academici tot 2015 de tijd hebben om voor "een internationaal aanvaarde test" te slagen, iets wat dus sinds vandaag ook mogelijk is.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/1344/Onderwijs/article/detail/1886620/2014/05/14/Dan-toch-taaltest-voor-professoren-erkend.dhtml

Mening:
Uiteraard is het voor professoren die lesgeven in het Engels nodig dat ze een bepaald niveau halen. Tot de dag van vandaag werd dit niveau niet of verschillend getest en kon men dus eigenlijk geen basisniveau bepalen. Vanaf nu is die onenigheid en ongelijkheid (deels) uit de weg geruimd. De ITACE-test en de Leuvense portfoliotest zijn vanaf nu goedgekeurd door een panel van experts en kunnen we dus aantonen dat de professoren wel hun niveau halen. Dat de meeste professoren, 1.549 van de 1.717 deelnemers, slaagden voor de test, vind ik zo'n slecht resultaat nog niet.
Of deze tests nu echt erkend moesten worden weet ik persoonlijk niet zo goed. Dat de universiteit of dergelijke deftig toeziet op de kwaliteit van de lessen en het niveau van de taal/het taalgebruik, zou in principe voldoende moeten zijn. Als dit gecontroleerd wordt, alles goed georganiseerd wordt, alles vlot verloopt en de leerlingen de professoren verstaan en dus niet te klagen hebben over de kwaliteit van de taal, is dit naar mijn mening voldoende.