PDA

Bekijk de volledige versie : Zelfs Russen lusten Conchita Wurst


V*ronique.Govaerts
11th May 2014, 12:54
[SIZE=4]Zelfs Russen lusten Conchita Wurst[/SIZE]

De Russische kijkers van het Eurovisiesongfestival konden het optreden van de bebaarde travestiet Conchita Wurst uit Oostenrijk wel smaken. Dat blijkt uit de gedetailleerde stemresultaten die de organisatoren na de finale publiceerden. Rusland staat nochtans niet bepaald bekend als holebivriendelijk.

Mensenrechtenactivisten trekken regelmatig aan de alarmbel over de situatie van holebi’s en transgenders in Rusland. Hun rechten worden via wetgeving beperkt en er zijn meldingen van homofoob geweld. Maar de Oostenrijkse inzending kon de Russische kijkers blijkbaar wel bekoren, want ze eindigde er als derde in de televoting.

Conchita, die eigenlijk Tom Neuwirth heet, kende het minst succes in Estland. Daar kwam Oostenrijk pas als achtste uit de televoting. In alle andere landen duikt Conchita Wurst op in de top zes van de kijkers. In België eindigde de act op de derde plaats bij de televoting. Er is ook een professionele jury die voor de helft mee beslist.

Ook opvallend zijn de stemmen van de Russische kijkers aan Oekraïne en omgekeerd, ondanks de spanningen tussen Kiev en Moskou. In Oekraïne kwam Rusland, dat twee blonde zusjes naar Kopenhagen stuurde, als derde uit de televoting. Oekraïne was dan weer vierde in de Russische televoting. De stemmen van de inwoners van de Krim werden overigens om technische redenen nog als Oekraïens geteld.

Bron: De Standaard, 11/05/2014, http://www.standaard.be/cnt/dmf20140511_01100683

Commentaar: Ik vind het zeer opmerkelijk dat Rusland ook op Conchita Wurst heeft gestemd. Zeker omdat Rusland altijd heel vijandig reageert op holebi’s. Dat is wel te lezen in dit artikel van een paar maanden geleden: http://www.hln.be/hln/nl/17804/Winterspelen/article/detail/1787051/2014/02/04/Zo-gruwelijk-is-geweld-tegen-holebi-s-in-Rusland.dhtml.
Natuurlijk beschrijft men in het artikel de autoriteiten van het land. Blijkbaar heeft het Russische volk dan toch een ander standpunt als je naar de televoting kijkt van Eurosong. Het feit dat Conchita Wurst won, wil zeggen dat er meer vrijheid is gekomen in Europa en dat mensen door de jaren anders zijn gaan denken. Het feit dat er zo’n tegenstrijdigheden te vinden zijn in zo’n land als Rusland, wil misschien ook iets anders zeggen: dat er juist minder vrijheid is. Het lijkt bijna onoverkomelijk dat de belangen van zo’n gigantisch land slechts beslist worden door een select groepje politici of beter gezegd door Poetin. Hij bezit een enorme invloed en heeft veel macht over andere politici.

Het is ook fascinerend dat zowel Rusland als Oekraïne op elkaar gestemd hebben tijdens Eurosong. Ik heb pas een documentaire gezien over Eurosong. Er zit zoveel meer achter dan enkel en alleen zingen en glitterpakjes. Op gebied van Europa en zelfs op wereldgebied, heeft Eurosong een grote invloed. Eurosong weerspiegelt ook de politiek in Europa. Dat er dan op deze manier gestemd is, is zeer merkwaardig.

S*EVEN.BRUYNSEELS
16th May 2014, 14:38
Dit is nog maar eens een voorbeeld dat het verschil tussen de Russische top en de Russische bevolking illustreert. Het feit dat er 'anti-homowetten' worden goedgekeurd in Rusland, maar dat de bevolking toch op een travestiet stemt bij een internationale wedstrijd, geeft nog maar eens weer dat Rusland niet echt een democratie is. Poetin en zijn mannen houden dus echt geen rekening met de mening van de bevolking. Ze zijn vooral bezig met zichzelf en hun macht uit te breiden. Dit is heel spijtig maar ik denk niet dat wij daar ooit iets aan zullen kunnen veranderen, het is namelijk aan de Russische bevolking om actie te ondernemen.