PDA

Bekijk de volledige versie : Gegrilde kip of chocola net zo slecht als tabak?


Sofie.DeWolf
28th April 2014, 17:50
Nu zijn gegrilde kip of chocola al net zo slecht als tabak

Zodra je een boterham roostert of een biefstuk bakt, ontstaan ze waar je bij staat, maar ze zitten ook in pakweg een chocoladereep: AGE's. Het zijn verraderlijke stoffen, zegt de Amerikaanse hoogleraar Helen Vlassara, die het vlees een bruine rand geven en voeding geur en smaak leveren, maar die in hoge concentraties uiterst giftig zijn.
Vlassara trekt al jaren ten strijde tegen AGE's die volgens haar net zo schadelijk zijn als tabak. AGE's (advanced glycation end products) zijn chemische verbindingen van suiker en eiwitten die ontstaan bij de bereiding van voedsel. De hoogleraar geneeskunde en veroudering deed er tientallen onderzoeken naar en schreef er een boek over, waarvan ze vandaag op een bijeenkomst in Amsterdam de Nederlandse vertaling ontvangt.

AGE's bedreigen de volksgezondheid, is haar boodschap en het wordt hoog tijd dat het publiek wordt gewaarschuwd. Vandaar dat ze bij haar boek ook meteen een anti-AGEŽdieet aanlevert. Een van de aanbevolen menu's wordt vanmiddag tijdens het symposium geserveerd.

Hebben we iets gemist? Is sprake van een overgewaaide Amerikaanse gezondheidshype of moeten we na de transvetzuren (in frituurvet), acrylamide (in frieten en chips) en PAK's (in zwartgeblakerd vlees op de barbecue) ons voedsel ook controleren op deze nieuwe, schadelijke stof? Nederlandse hoogleraren reageren voorzichtig. In ons lichaam ontstaan voortdurend AGE's doordat eiwitten spontaan met suikers reageren, zegt Casper Schalkwijk, hoogleraar experimentele interne geneeskunde in Maastricht.
Schade bij ophoping
Normaal gesproken worden die versuikerde eiwitten grotendeels opgeruimd maar als ze zich ophopen, kan schade ontstaan. Dat gebeurt vooral bij mensen met diabetes, die veel glucose in hun bloed hebben en dus over een flinke hoeveelheid grondstof beschikken voor die versuikering. Schalkwijk doet al jaren onderzoek bij diabetici en ontdekte dat een hoge concentratie AGE's bij hen leidt tot complicaties aan hart en bloedvaten. Maar, benadrukt hij, daarbij gaat het om AGE's die door het lichaam zelf worden gevormd.

De vraag is nu: kan voeding ook een bron van AGE's zijn? Komen de versuikerde eiwitten uit de gebakken biefstuk in hoge concentraties in ons bloed terecht en richten ze daar schade aan? Schalkwijk heeft aangetoond dat de AGE's die door bereiding in voedsel ontstaan precies dezelfde zijn als de AGE's die spontaan in het lichaam worden gemaakt. Maar of de AGE's die we opeten, zoals Vlassara beweert, het dna beschadigen, vastkleven in bloedvaten en immuuncellen activeren en zo diabetes, hartinfarcten, nierproblemen, dementie, staar en rimpels veroorzaken, daar is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor, zegt Schalkwijk.
Claims gaan nogal ver
Ook Edith Feskens, hoogleraar voeding en het metabool syndroom aan Wageningen Universiteit, vindt de gezondheidsclaims van de Amerikaanse nogal ver gaan. Het meeste onderzoek is gedaan bij muizen, zeggen de hoogleraren, en de onderzoeksresultaten bij mensen zijn nog niet erg overtuigend.

Ondertussen kan het geen kwaad om een blik te werpen op het anti-AGE-dieet, zegt Feskens. Of het nou wel of niet door de AGE's komt, minder fastfood, meer groenten en fruit en gestoomd in plaats van gebakken vlees maakt ons vast gezonder. Feskens: 'Behalve dat mensen zich nu mogelijk schuldig gaan voelen bij het eten van een gegrilde kip'.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1867182/2014/04/28/Nu-zijn-gegrilde-kip-of-chocola-al-net-zo-slecht-als-tabak.dhtml
Datum: 28/04/2014 om 09u35

Mening

Dit is het zoveelste artikel dat gaat over ongezonde voeding. Binnenkort durven mensen niets anders meer eten dan groenten en fruit! Op korte termijn zou dit wel gezond zijn, maar op lange termijn zullen er toch tekorten in het lichaam voorkomen. In nagenoeg alle etenswaren zitten stoffen die niet gezond zijn voor ons lichaam. De kunst is om er niet te veel van te eten. We weten dat bepaalde stoffen gevaarlijk/ schadelijk voor de gezondheid zijn. Dit wil zeggen dat er niet veel van geconsumeerd moet worden om ziek te worden. Misschien een leuk weetje: alles is giftig. Als je 10 liter water na elkaar drinkt is dit eveneens schadelijk voor het lichaam. Als we bij alles zozeer moeten nagaan wat we wel en niet mogen eten zal er niet veel overblijven. In mijn ogen gaat het er niet zozeer om WAT we eten, maar wel HOEVEEL. Veel groenten en fruit is gezond, maar we hebben zeker ook andere voedingsmiddelen nodig. Denk maar aan pasta, granen, vlees (in mindere mate), vis, … . Alles eten met mate. Mensen die zo leven hebben minder kans om op latere leeftijd kwalen te ontwikkelen die veroorzaakt worden door tekorten in de voeding of door overconsumptie van bepaalde bestanddelen.

E*elien.segers
28th April 2014, 19:24
Als ja alle artikels naast elkaar legt, is het eenvoudig de mens moet verhongeren. Want dan mogen we niks eten en is alles slecht. Thee, koffie, tabak, rood vlees, appels, druiven, chocolade, gebraden kip,...

wim leenaerts
28th April 2014, 19:37
Thee, koffie, tabak, rood vlees, appels, druiven, chocolade, gebraden kip,...
Wat is er mis met thee, koffie, appels en druiven? Behalve dan dat die laatste de grootste hoeveelheid pesticiden bevatten van alle fruitsoorten.