PDA

Bekijk de volledige versie : E.U.-begroting: impasse duurt voort


Barst
8th December 2005, 16:55
EU-geldplan Britten oogst louter kritiek


BRUSSEL, 8 DEC. Zonder uitzondering hebben de lidstaten van de Europese Unie gisteren de jongste begrotingsvoorstellen van huidig EU-voorzitter Groot-Brittannië van de hand gewezen.


Dit bleek tijdens een ingelast beraad van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Volgende week moeten de 25 regeringsleiders van de Unie het in Brussel onder leiding van de Britse premier Tony Blair eens zien te worden over de EU-begroting voor de periode van 2007 tot en met 2013.

Blair gaat de komende dagen diverse Europese hoofdsteden langs om te peilen langs welke lijnen een akkoord over de Europese begroting alsnog mogelijk is. Hij zal dan begin volgende week met een nieuw aangepast voorstel komen. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, waarschuwde na afloop van het beraad met zijn collega's dat de ruimte voor aanpassingen beperkt is.

De Britten kregen gisteren een stortvloed van kritiek te verduren op hun afgelopen maandag gepresenteerde voorstel. Hierin zijn de gemeenschappelijke uitgaven van de Unie voor de jaren 2007 tot en met 2013 met 24 miljard euro teruggebracht ten opzichte van het Luxemburgse voorstel dat afgelopen voorjaar op tafel lag en waarover de regeringsleiders het toen niet eens konden worden.

In het Britse voorstel komen de uitgaven uit op 847 miljard euro. De meeste landen vinden dat het Verenigd Koninkrijk zelf te weinig bijdraagt aan de begroting. Groot-Brittannië weigert de sinds 1984 bestaande speciale kortingsregeling (rebate) op te geven. Ook de suggestie van de Britten om te korten op de steungelden voor de in 2004 toegetreden landen uit Midden- en Oost-Europa leverde felle negatieve reacties op.

Europees commissaris Dalia Grybauskaité van Begrotingszaken merkte sarcastisch op dat het Britse voorzitterschap erin is geslaagd alle andere EU-landen tegen zich te verenigen in hun kritiek. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Doust-Blazy, moet Groot-Brittannië 14 miljard euro bijdragen aan de hogere kosten na de uitbreiding van de Unie. De Britten willen niet verder gaan dan 8 miljard. In een reactie op het voorstel van Doust-Blazy merkte Straw op dat hij zich wel kon indenken dat ,,de Fransen met ons geld willen onderhandelen''.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Stefan Millar, die het huidige Britse voorstel ,,onaanvaardbaar'' noemde, maakte tevens duidelijk dat hij hoop blijft houden op een akkoord. ,,Er zijn nog zeven dagen te gaan en er kan nog van alles gebeuren.''

Nederland heeft bij monde van minister Bot laten weten niet tevreden te zijn met de jaarlijkse contributieverlaging van 700 miljoen euro die in het vooruitzicht is gesteld. Nederland eist één miljard euro. Bot sluit een akkoord niet uit, maar rekent wel op zeer langdurige onderhandelingen tijdens de top van volgende week.


NRC, 8 december 2005