Inloggen

Bekijk de volledige versie : Nieuwe fusiegolf van kleine gemeenten op komst?


c*dric.willemsen
14th April 2014, 18:16
Vlaamse gemeenten met minder dan 15.000 inwoners moeten een fusie overwegen, zo staat in een nieuwe nota van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB). Hoewel men geen enkele gemeente wil verplichten samen te gaan met een andere, zou de overheid er wél meer op moeten aansturen, schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.

Hoewel vrijwillig samengaan al sinds 2010 wordt gestimuleerd met een financiële beloning, ging geen enkele gemeente erop in. Tijd dus voor een grondigere aanpak, zo pleit het ABB. Belangrijkste drijfveer: gemeenten bestuurskrachtiger maken, want sinds de financiële crisis zitten er steeds meer in slechte papieren en komt het uitoefenen van hun bevoegdheden in het gedrang. Volgens de meest recente cijfers uit 2012 steeg de schuld van de Vlaamse steden en gemeenten immers tot meer dan 8 miljard euro.

De focus van het ABB ligt evenwel niet op gemeenten met veel schulden, maar die met minder dan 15.000 inwoners. Want vooral die gemeenten, en zeker die met minder dan 10.000 inwoners, lopen risico op een "gebrekkige bestuurskracht". Concreet gaat het dan om 166 gemeenten, waarvan er 83 onder de 10.000 inwoners zitten.

"Te versnipperd"
Professor Overheidsfinanciën Herman Matthijs (UGent) vindt het goed dat fusies opnieuw bovenaan de politieke agenda gezet worden. "Want ze zijn nodig om de bestuurskracht te verhogen. De taken van de gemeenten zijn ook veel te versnipperd." Zo werken veel kleinere gemeenten met elkaar samen voor afvalverwerking, sociale huisvesting en nutsvoorzieningen, waardoor extra structuren zoals intercommunales ontstaan.

Dat de focus van het voorstel op gemeenten met minder dan 15.000 inwoners ligt, vindt hij wel onterecht. "Het is niet omdat je klein bent, dat je er per se slecht voor staat. Je zou eigenlijk ook hun oppervlakte en het financiële verleden in acht moeten nemen." Op financieel gebied zijn fusies trouwens niet zaligmakend, zo bewijst Nederland. Daar bleken ze niet meteen kostenbesparend, maar verbeterde de kwaliteit wél. "Je moet fusioneren dan ook koppelen aan strikte budgettaire begeleiding én een debat over de kerntaken van een gemeente."

In elk geval is het voorstel van het ABB voer tot politieke discussie. Zo moet het volgens administrateur-generaal Guido Decoster ingeschreven worden in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. Opmerkelijk: bestuurskrachtige gemeenten moeten "provincievrij" zijn, fusies over de provinciegrenzen zijn dus een optie.

Bron: De Morgen (14/4)

Commentaar: Het zou inderdaad goed zijn, indien de schatkist van sommige gemeenten niet meer "gezond", men gaat fusioneren. Want houdt deze leuze in het achterhoofd: "eendracht maakt macht!" De inwoners betalen genoeg belastingen dus is het ook "normaal" dat de gemeenten / steden hun taken degelijk uit kunnen voeren me dunkt. En dit kan alleen als men over voldoende financiële middelen beschikt.

J*roen.Bosmans
15th April 2014, 11:22
Aangezien dat het samengaan van gemeentes al sinds 2010 gestimuleerd wordt met een financiële beloning, vind ik niet dat je de gemeentes moet verplichten om samen te gaan wanneer ze minder dan tien- of vijftienduizend mensen bezitten. De gemeentes zijn hier blijkbaar niet zo scheutig op en willen niet samengaan wat ik volkomen begrijp. Wanneer gemeentes samen gaan, zal de naam van beide gemeentes wellicht verdwijnen en krijgen ze een nieuwe gemeenschappelijke naam. Vaak concurreren gemeentes die naast elkaar liggen ook met mekaar, en dan is het moeilijk om er mee samen te gaan. Herman Matthijs zijn standpunt is ook correct. Men moet niet alleen kijken naar het aantal inwoners dat misschien aan de lage kant is, maar vooral naar de financiële toestand en de achtergrond van de gemeente.