PDA

Bekijk de volledige versie : Levende batterij ontdekt in de Noordzee


Sofie.DeWolf
1st April 2014, 22:32
‘Levende batterij' ontdekt in de Noordzee

Een internationaal team van mariene onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) hebben 'levende batterijen' ontdekt voor de kust van Oostende in de Noordzee.
De zogenaamde levende batterijen zijn lange, draadvormige bacteriën die elektriciteit produceren en zo de zeebodem laten werken als een elektrochemische batterij. Ze werden voor het eerst ontdekt voor de kust van Oostende in de Noordzee en in de Nederlandse Delta, maar het proces komt wereldwijd voor en heeft een grote impact op het ecosysteem van de zeebodem.

Langgerekte spaghettistreng
Het maken van een natuurlijke batterij levert de bacteriën een groot voordeel op in de competitie voor energierijke voedingsstoffen. "De bacteriën zijn 100 keer dunner dan een haar en vormen een langgerekte spaghettistreng van duizenden cellen die elektronen aan elkaar doorgeven' zegt professor Filip Meysman. "Door elektriciteit te produceren halen ze op ingenieuze manier hun energie uit de zeebodem. Het is de eerste keer dat een dergelijke biologische batterij in de natuur is aangetroffen."

De elektrochemische batterij werd in 1800 uitgevonden door Alessandro Volta, maar uit het nieuwe onderzoek blijkt nu dat lange draadvormige bacteriën in de zeebodem het kunstje al miljoenen jaren onder de knie hebben.

De nieuw ontdekte bacteriën zijn uniek omdat de verschillende cellen van de bacterie met elkaar samenwerken voor hun energievoorziening, waarbij verschillende cellen instaan voor een deel van de energievoorziening. "Als we weten hoe onze bacteriën dit voor elkaar krijgen, biedt dit mooie kansen voor vernieuwend onderzoek naar bio-elektrische materialen en toepassingen", legt Meysman uit. "Misschien werkt een smartphone over 10 jaar wel op miniscule geleidende bacteriedraadjes."

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/1837346/2014/04/01/Levende-batterij-ontdekt-in-de-Noordzee.dhtml
Datum: 01/04/2014 om 14u52

Mening

Dit is een ontdekking dat kan zorgen voor een uitbraak in de wetenschap! Batterijen zoals wij ze kennen zijn erg milieuvervuilend. Dit is al erg, maar het wordt nog erger wanneer we weten dat er enorm veel batterijen verbruikt worden in de wereld. Het zou goed zijn voor de natuur wanneer er biologische batterijen geproduceerd kunnen worden. Dit zou in de toekomst kunnen door deze ontdekking! Als wetenschappers de bacteriën van een levende batterij kunnen kweken en bestuderen bestaat de kans dat er binnen enkele jaren biologische batterijen op de markt komen. Dit zou veel betekenen voor de afvalhoop! Het zal waarschijnlijk nog enkele extra jaren duren voor mensen bewust deze batterijen zullen gebruiken omdat de meeste mensen vasthouden aan hun gewoonten, maar ik denk dat de media hier een rol in kan spelen. Veel reclame maken voor deze batterij is de boodschap en veel informatie geven aan de mensen. Dit kan op verschillende manieren: via internet, folders, posters, radioberichten, programma’s op de televisie,… . Ik kijk in ieder geval al uit naar een toekomst met biologische batterijen en ik denk dat er nog mensen zijn die er zo over denken.