PDA

Bekijk de volledige versie : 'Rode Kruis' is niet meer...


Barst
8th December 2005, 14:10
Nieuw symbool voor Rode Kruis


GENEVE - Vertegenwoordigers uit de landen die de Geneefse Conventie hebben ondertekend, hebben in Genève met een ruim tweederde meerderheid ingestemd met de invoering van een nieuw embleem voor het Rode Kruis. Daarmee kan Israël zich bij de hulporganisatie aansluiten.


Aan de stemming namen 125 landen deel. Daarvan stemden er 98 vóór, 27 waren tegen en 10 onthielden zich van stem. De tegenstemmen waren vooral afkomstig uit Arabische en moslimlanden. Syrië voerde de sterkste oppositie. Dit land stelde humanitaire toegang tot de Golanhoogte, een gebied dat sinds 1981 door Israël is geannexeerd, als voorwaarde voor zijn aanvaarding van het nieuwe embleem.

Zwitserland heeft drie dagen lang vergeefs geprobeerd Syrië en Israël op één lijn te krijgen alvorens over te gaan tot stemming. Het is voor het Rode Kruis de gewoonte bij unanimiteit beslissingen te nemen, maar besluiten met een tweederde meerderheid zijn ook geldig.

Het nieuwe embleem, de ,,rode kristal'', heeft de vorm van een vierhoek die op één van zijn punten staat. Het embleem zal naast het rode kruis en de rode halve maan worden gebruikt. De Israëlische hulporganisatie Magen David Adom (het Rode Schild van David) kan nu deel gaan uitmaken van de Internationale Rode-Kruisbeweging. Het embleem dat de Israëlische organisatie tot nu toe gebruikte, de rode Davidsster, was niet door het Rode Kruis erkend.


Weblog DS, 08-12-2005(hrt)