C*arlotte Lodewyckx
31st March 2014, 15:58
In Vlaanderen wordt jaarlijks 120.000 ton voedsel verspild. Dat moet blijken uit berekeningen van de werkgroep voedselverlies van de Vlaamse overheid. Per gezin wordt jaarlijks voor 300 euro weggegooid.
Vooral brood, groenten en fruit belanden in de vuilnisbak. We gooien ook jaarlijks ruim 10.000 ton ongeopende verpakkingen met voedsel weg, een vijfde daarvan is nog geschikt voor consumptie.
Enkele producenten- , consumenten- en distributieorganisaties ondertekenen nu een engagement om voedselverspilling tegen te gaan.
Bron: De Redactie (http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.1926509)
Mening
Jaarlijks wordt er per gezin voor 300 euro voedsel weggegooid. Dat is enorm veel als je weet dat er ongeveer 224.000 gezinnen jaarlijks een beroep doen op voedselhulp. Er moet dringend iets gedaan worden aan overconsumptie en de mentaliteit van de consumenten en ook van de producenten. Er zijn heel veel producten die je nog kan eten na de vervaldatum. Vaak worden er ook producten weggegooid alvorens ze in de winkelrekken liggen, omdat de vorm niet helemaal juist is. Dat is jammer, want deze voedingsmiddelen kan je nog perfect opeten.
Je kan ook één keer per week een „restjesdag” inlassen, zodat alle overschotjes zijn opgegeten en op die manier hoef je niet veel eten weg te gooien.
Bepaalde supermarkten werken met snelverkoop voor producten waarbij de vervaldatum bijna is overschreden. Dat vind ik een zeer goed initiatief. Als extra maatregel kunnen ze ook producten gratis weggeven aan daklozen.
Vooral brood, groenten en fruit belanden in de vuilnisbak. We gooien ook jaarlijks ruim 10.000 ton ongeopende verpakkingen met voedsel weg, een vijfde daarvan is nog geschikt voor consumptie.
Enkele producenten- , consumenten- en distributieorganisaties ondertekenen nu een engagement om voedselverspilling tegen te gaan.
Bron: De Redactie (http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.1926509)
Mening
Jaarlijks wordt er per gezin voor 300 euro voedsel weggegooid. Dat is enorm veel als je weet dat er ongeveer 224.000 gezinnen jaarlijks een beroep doen op voedselhulp. Er moet dringend iets gedaan worden aan overconsumptie en de mentaliteit van de consumenten en ook van de producenten. Er zijn heel veel producten die je nog kan eten na de vervaldatum. Vaak worden er ook producten weggegooid alvorens ze in de winkelrekken liggen, omdat de vorm niet helemaal juist is. Dat is jammer, want deze voedingsmiddelen kan je nog perfect opeten.
Je kan ook één keer per week een „restjesdag” inlassen, zodat alle overschotjes zijn opgegeten en op die manier hoef je niet veel eten weg te gooien.
Bepaalde supermarkten werken met snelverkoop voor producten waarbij de vervaldatum bijna is overschreden. Dat vind ik een zeer goed initiatief. Als extra maatregel kunnen ze ook producten gratis weggeven aan daklozen.