PDA

Bekijk de volledige versie : Rusland ziet miljarden weglopen


Barst
26th March 2014, 18:32
Rusland ziet miljarden weglopen


De sancties zijn nog licht, maar Rusland begint de pijn te voelen. Zolang de onzekerheid over het conflict op de Krim voortduurt, en verdergaande sancties boven de markt blijven hangen, kiezen veel bedrijven en beleggers eieren voor hun geld. Rusland zelf verwacht dat in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 70 miljard dollar (50,7 miljard euro) het land uitstroomt. Dat is al meer dan in heel 2013.


De kapitaalvlucht komt op een zeer slecht moment voor de Russische economie. Het land zit te springen om investeringen - hetzij met geld uit het land zelf, hetzij met geld uit het buitenland. Maar met de dreiging van verdere sancties passen beleggers en bedrijven in het westen wel op om voor langere tijd verplichtingen aan te gaan in Rusland. En gezien de enorme uitstroom aan geld brengen ook Russische bedrijven met belangen in het buitenland hun reserves liever in het buitenland onder.


Productiviteit

Sinds het begin van dit jaar hebben beleggers voor 5,5 miljard dollar aan Russische aandelen en obligaties verkocht. De belangrijkste Russische aandelenindex Micex staat inmiddels 14 procent lager. En de koers van de roebel staat ook 9 procent lager dan aan het begin van dit jaar. Na het uitblijven van verdere sancties na de bijeenkomst van de G7 herstelden beide koersen zich licht.

De vlucht uit Russische aandelen en valuta verergeren de problemen waarin de economie toch al zat. Zowel de Wereldbank als het IMF manen Rusland al enige tijd om werk te maken van een beter investeringsklimaat. Het land heeft dringend behoefte aan kapitaal dat de productiviteit van de economie kan opkrikken. De werkloosheid in het land is weliswaar laag, maar de toegevoegde waarde van arbeid is dat ook. Het land verliest op die manier steeds meer terrein ten opzichte van andere landen.

De waardedaling van de roebel draagt bovendien bij aan de hardnekkig hoge inflatie in het land. Rusland is voor veel goederen afhankelijk van het buitenland, en een koersdaling van 9 procent betekent een 9 procent hogere prijs voor importproducten.


Groei noch krimp

In februari lag de inflatie op 6,2 procent, voor maart wordt al rekening gehouden met een stijging naar 7 procent. De lonen in het land stijgen niet snel genoeg om de prijsstijgingen te kunnen opvangen. Dat zet de binnenlandse consumptie onder druk, en daarmee een belangrijke pijler van economische groei. De Russische centrale bank probeert de inflatie in te dammen door de rente in het land hoog te houden. Maar dat zorgt tegelijkertijd voor een rem op de groei omdat lenen voor bedrijven en consumenten ook veel duurder wordt.

Twee weken geleden voorspelde de Wereldbank nog dat de Russische economie in 2014 met 1,1 procent zou groeien. Dat betekende een halvering van de eerdere voorspelling van 2,2 procent groei.

Maar de Russische onderminister van economische zaken Andrei Klepach liet weten dat de regering zelf erop rekent dat er sprake zal zijn van groei noch krimp in 2014. De Russische staatsbank VTB Capital gaat al uit van een recessie, in elk geval in het tweede en derde kwartaal van dit jaar.


Ruzie met Rusland zit Nederlandse boeren dwars

Nederlandse boeren hebben last van het oplopende conflict tussen Rusland en de Europese Unie. De prijs van varkensvlees is ruim 5 procent gedaald door de onenigheid. Varkenshouders en pluimveehouders hebben tegelijkertijd te maken met duurder voer, omdat veel graan en maïs uit Oekraïne komt.

"Door de onzekerheid stijgen de prijzen", zegt Klaas Johan Osinga van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland. "Varkenshouders zijn afhankelijk van weekprijzen, en dus zijn de risico's voor de boeren groot", aldus Osinga. "Half februari was de prijs die boeren kregen voor een kilo varkensvlees nog 1,60 euro. Toen soldaten van onbekende herkomst de Krim innamen, daalde de prijs tot 1,43 euro." Inmiddels heeft die zich licht hersteld, tot ongeveer 1,50 euro.

Rusland sloot eind januari de grens voor varkensvlees uit de Europese Unie, vanwege vier gevallen van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Polen en Litouwen. Op de achtergrond speelde toen al de oplopende spanning rond Oekraïne. Osinga: "Rusland heeft zelf 350 uitbraken van Afrikaanse varkenspest gehad, en is al vier jaar niet in staat de ziekte te bedwingen. Dat Rusland de grenzen sloot voor EU-vlees, is de omgekeerde wereld. Kennelijk speelde er meer mee." Door de escalatie in Oekraïne raakte een oplossing van de handelsruzie nog verder uit zicht, waardoor de vleesprijs verder daalde.


Blog Trouw, 26-03-2014 (Jan Kleinnijenhuis)