PDA

Bekijk de volledige versie : Gen ontdekt dat risico op extreem laag IQ verhoogt


M*rel.Marissen
24th March 2014, 20:23
Gen ontdekt dat risico op extreem laag IQ verhoogt

Britse wetenschappers hebben een gen ontdekt dat in combinatie met schildklierproblemen, de kans op een IQ onder de 85 aanzienlijk verhoogt. Zo'n vier procent van alle baby's zouden tot de risicogroep behoren.

Het gen luistert naar de naam 'deiodonase-2 enzym' en zou in combinatie met een verlaagde hoeveelheid schildklierhormonen, verantwoordelijk zijn voor een buitengewoon laag IQ bij kinderen jonger dan 7. Eerder werd dit gen ook al gekoppeld aan suikerziekte en verhoogde bloeddruk omdat het verantwoordelijk is voor het verwerken van schildklierhormonen binnenin de cellen.

Laag IQ
Tijdens het onderzoek hebben wetenschappers van de universiteiten van Cardiff en Bristol het genetisch materiaal van meer dan 3.000 kinderen (jonger dan 7) geanalyseerd. Ze ondergingen ook allemaal een IQ-test. Wanneer ze een combinatie zagen van deiodonase-2 én een verstoorde schildklierwerking verviervoudigde het risico op een buitengewoon laag IQ (-85).

Oplossing
"Als onze bevindingen verder bevestigd worden, kunnen we voordeel halen uit een genetische test die kort na de geboorte moet bepalen of het bewuste gen aanwezig is. Combineer dat met de standaard neonatale schildklierscreening en de oplossing ligt binnen handbereik", klinkt het.

Aangezien kinderen met het gen, maar zonder schildklierproblemen geen verhoogd risico lopen op een laag IQ, lijkt de behandeling eenvoudig: medicatie om te compenseren voor de verstoorde hormonale werking.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1827538/2014/03/24/Gen-ontdekt-dat-risico-op-extreem-laag-IQ-verhoogt.dhtml
Datum: 24/03/2014

Mening:

Dankzij deze ontdekking kunnen we ervoor zorgen dat de kansen in hun verdere leven van deze kinderen vergroten. Wanneer je een IQ lager dan 85 hebt, dan zijn je mogelijkheden heel beperkt. In het beste geval ben je dan toch sterk in een bepaald vak waarvoor je je handen nodig hebt, want deze mensen kunnen heel wat betekenen voor onze maatschappij, maar dit is helaas niet voor elke mens met een IQ onder de 85 zo. Wanneer men nog voor de geboorte aan de hand van een aantal tests kan vaststellen dat een baby een bepaald gen bezit dat ervoor kan zorgen dat het een lager IQ zal hebben én als de wetenschap er dan ook nog eens voor kan zorgen dat dit risico verlaagt kan worden door medicatie, dan lijkt het mij een heel goed idee om deze tests effectief uit te voeren.