PDA

Bekijk de volledige versie : VN-expert stelt Israëlisch beleid gelijk met etnische zuivering


Barst
22nd March 2014, 17:19
VN-expert stelt Israëlisch beleid gelijk met etnische zuivering


De onafhankelijke expert van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties voor de bezette Palestijnse gebieden, de Amerikaan Richard Falk, heeft vrijdag andermaal de politiek van Israël in deze gebieden aan de kaak gesteld, zeggend dat het beleid de kenmerken van “apartheid” en “etnische zuivering” heeft.


“De werkelijkheid op het terrein wordt erger, vanuit het oogpunt van het internationale recht zowel als van het Palestijnse volk”, zei de gezant in Genčve aan journalisten. Hij beschuldigde Israël van “systematische en voortdurende inspanningen om de etnische samenstelling van Oost-Jeruzalem te wijzigen”, van “buitensporig gebruik van geweld”, van “collectieve bestraffing” in de Gazastrook, vernieling van woningen en de bouw van meer en meer nederzettingen.

“Er is een systematische discriminatie op basis van etnische identiteit, met de bedoeling de demografie van Jeruzalem te wijzigen”, aldus Falk. Hij noemde dit een vorm van “etnische zuivering”.

Sinds 1996 verloren ruim 11.000 Palestijnen hun recht om in Jeruzalem te wonen, benadrukte hij. “Wat wij bezetting noemen, wordt vandaag meer en meer begrepen als een vorm van annexatie, een basis voor een apartheid in de zin dat er een discriminerend dubbel wetssysteem is.”

Het mandaat van Falk loopt over enkele dagen af, na een missie van zes jaar. De 82-jarige professor emeritus van de universiteit van Princeton is zelf Joods, waardoor hij alle beschuldigingen van antisemitisme aan zijn adres van tafel kan vegen.


Blog DS, 21-03-2014