PDA

Bekijk de volledige versie : Klimaatverandering is feit, zegt 97 procent van wetenschappers


A*ron.Simsek
20th March 2014, 17:54
Amerikaanse wetenschappers hebben zich ongewoon expliciet uitgelaten over de klimaatverandering. De meeste klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat de klimaatverandering plaatsvindt en door de mens veroorzaakt wordt, zeggen ze.

De prestigieuze American Association for the Advancement of Science (AAAS) waarschuwt in een nieuw rapport, dat voor het grote publiek is bestemd, dat de wereld "ons klimaatsysteem naar abrupte, onvoorspelbare en potentieel onomkeerbare veranderingen dreigt te duwen die zware schade kunnen toebrengen."

In het 29 pagina's tellende 'What we know'-rapport gaan de wetenschappers in tegen de perceptie dat er nog altijd grote meningsverschillen zijn tussen wetenschappers over de klimaatverandering en haar oorzaken.

Geen grote meningsverschillen
"Volgens opiniepeilingen denken veel Amerikanen dat de klimaatverandering nog altijd het voorwerp is van belangrijke wetenschappelijke meningsverschillen", stelt het rapport. "Daarom is het belangrijk en steeds urgenter dat het publiek weet dat klimaatwetenschappers het er in hoge mate over eens zijn dat de door de mens veroorzaakte klimaatverandering echt plaatsvindt."

Het rapport stelt dat 97 procent van de klimaatwetenschappers tot die conclusie komt.

Vorige maand hebben de US National Academy of Sciences en de Royal Society in Groot-Brittannië, eveneens twee prestigieuze instellingen, een gelijkaardig rapport gepubliceerd. In Climate Change. Evidence en Causes gaven ze een overzicht van het belangrijkste wetenschappelijke bewijsmateriaal over de klimaatverandering. Ook dat rapport was in een gewonemensentaal geschreven.

Bron: De Morgen geraadpleegd op 20/03/14
http://www.demorgen.be/dm/nl/5378/Global-Warming/article/detail/1823925/2014/03/20/Klimaatverandering-is-feit-zegt-97-procent-van-wetenschappers.dhtml

Mening:
Dat de mens een oorzaak is van de klimaatsverandering is een feit. Dit door de broeikasgassen die ervoor doen zorgen dat de aarde opwarmt. Als we hier allemaal rekening mee zouden houden zou het er in de toekomst toch iets beter uitzien. Men klaagt en zaagt altijd over de mens, maar waarom voelen ze ook de grote bedrijven niet eens aan de tand? Koop een pak koekjes, en elk koekje wordt nog eens apart verpakt. Dit is afval dat mee zorgt voor het broeikaseffect. Elektrische auto's zouden beter zijn dan auto's op brandstof. Dit is mooi in theorie, maar in de praktijk? Ze maken de auto's enorm duur, waardoor niemand ze koopt. Het wordt niet genoeg gestimuleerd. Er zijn zoveel redenen die dit probleem al zouden kunnen afremmen, maar er wordt te weinig aan gedaan. Komt het hier door de economie? Omdat het anders niet genoeg opbrengt? De mens maakt de wereld kapot. En dit in mijn ogen allemaal om het economisch maar in orde te krijgen.

c*rl.proost
21st March 2014, 16:50
Hier komen we bij mijn stokpaardje. De inzet van het artikel is totaal fout. De mens is helemaal niet de oorzaak van klimaatsverandering. Klimaatsverandering is iets van alle tijden, ook van de tijd voor er mensen waren.
We komen uit een ijstijd, het is logisch dat de aarde (langzaam aan) op warmt. Daar is niets mis mee, dat is gewoon het systeem van onze aarde.
Het enige waar de mens een invloed op uit oefent, is het tempo waar dit alles mee gebeurd. We moeten spreken van de 'versnelde klimaatsverandering'. Die versnelling, dat is de oorzaak van de mens. We kunnen dit tempo misschien inderdaad proberen te laten verminderen. Maar door elektrische auto's, zal het niet meteen lukken. Wat is het nut van een elektrische auto, als de elektriciteit waarmee hij rijdt, op een milieu-onvriendelijke manier opgewekt is? Onze energiebronnen groen (en dan ook echt groen) maken, dat is prioriteit.
We maken overigens de aarde niet kapot, maar we maken de leefbaarheid voor de mens stuk. De aarde gaat door de invloed van de mens niet opeens ophouden met bestaan. De mensheid daarentegen...?

Het is inderdaad wel zoals Aaron zegt, dat we steeds voor de economie kiezen, in plaats van voor ecologie. Een probleem dat nog belangrijker is dan de uitstoot van broeikasgassen, is de waterproblematiek volgens mij. Het tempo waarmee wij water verspillen, gaat nog desastreuze gevolgen hebben voor de komende generaties. Water is in de eerste plaats noodzakelijk om van te drinken. Wat doen wij er mee? Wij spoelen onze toiletten er mee door...

Allemaal stof om over na te denken! De vraag is hoe we dit kunnen veranderen? Door op Groen! te stemmen? Door zelf duurzaam te leven? Ik weet het niet...

wim leenaerts
21st March 2014, 17:54
Voor je een artikel post eerst even kijken of het al niet gepost is, is altijd een goed idee. Kwestie van twee discussies over hetzelfde onderwerp te vermijden.