PDA

Bekijk de volledige versie : ‘Boycot’ Erdogan onderzoek naar bezwarend telefoongesprek?


Barst
1st March 2014, 02:49
‘Boycot’ Erdogan onderzoek naar bezwarend telefoongesprek?


De Turkse premier doet een telefoonbabbel met zijn zoon over zwart geld af als ‘montagewerk’. Maar een ernstig onderzoek blijft uit.


Er komt maar geen einde aan het ‘lijden’ van de Turkse premier Tayyip Erdogan. Een maand geleden moesten vier van zijn ministers vanwege het corruptieonderzoek van het Openbaar Ministerie aftreden. Na een grootschalige schoonmaak binnen Justitie, waarbij duizenden politiemensen en officieren van justitie zijn verbannen, had voor de belaagde premier de rust moeten terugkeren. Maar nu staat het hele land op zijn kop door een telefoongesprek tussen de premier en diens zoon Bilal. In dat gesprek, dat op internet circuleert, geeft Erdogan zijn zoon de opdracht om de miljoenen euro’s in hun huizen naar veilige adressen te transporteren.

Heeft Erdogan werkelijk miljoenen en miljoenen euro’s aan zwart geld in de huizen van zijn zonen, dochters en omen bewaard? Ging het dan om zoveel geld dat zoonlief na een hele dag van sjouwen van de koffers in de nachtelijke uren zijn vader nog moest melden dat er nog een restant van 30 miljoen euro thuis was?

De Turkse premier heeft inmiddels gereageerd op het betreffende telefoongesprek en het Turkse volk gegarandeerd dat, wat ze hebben gehoord, montagewerk was. Hij hekelde weer eens de Gülen-beweging die in de clinch ligt met de premier en zei dat het gesprek door de mannen van de prediker Gülen in elkaar gezet is.

De krachtige ontkenningen van de premier ten spijt zijn er echter details die het verhaal van Erdogan afzwakken. Het feit dat vijf medewerkers van de overheidsinstantie, die een wetenschappelijk rapport kunnen opstellen over de echtheid van het telefoongesprek, inmiddels naar huis zijn gestuurd, laat de twijfels toenemen. De stelling van de oppositie is dat de regeringspartij die medewerkers door eigen mensen zal vervangen en zich zo vrij zal spreken.

Premier Erdogan vraagt in dat gesprek met zijn zoon ook om zijn dochter om assistentie te verzoeken bij dat sjouwwerk. Een onderzoek van haar sim-kaart zou kunnen tonen waar die dochter in die uren vertoefde en of zij dus die dag werkelijk de instructies van Erdogan heeft opgevolgd. Dat een dergelijk ‘simpel’ onderzoek niet wordt verricht, pleit ook niet voor de premier.

Kemal Kilicdaroglu, leider van de grootste oppositiepartij CHP, liet weten het telefoongesprek te hebben laten onderzoeken. In een toespraak meldde hij dat dat gesprek tussen Erdogan en Bilal net zo echt is als de berg Ararat. ‘Het is een schande dat een dief premier is van ons land. Treed af, of stap in je helikopter en ontvlucht het land’, riep een geëmotioneerde Kilicdaroglu.

De premier lijkt echter niet van plan om op de voorstellen van zijn rivaal in te gaan. Binnen enkele weken worden de lokale verkiezingen gehouden. Erdogan en zijn partij zien die verkiezingen nu als een referendum voor hun regering. ‘Vijf jaar geleden kreeg de AK Partij bij de lokale verkiezingen 39 procent van de stemmen. Halen we meer dan dat percentage, dan betekent het dat we de goedkeuring van ons volk hebben’, aldus Erdogan.

Ondertussen voert de partij van Erdogan in ijltempo nieuwe wetten door die als ‘wetten van zelfverdediging’ beschouwd kunnen worden. Gisteren heeft president Abdullah Gul de wet goedgekeurd die de raad van rechters en officieren onder de macht van de regering brengt. Volgens de oppositie is daarmee in Turkije een einde gekomen aan de scheiding der machten.


DS, 28-02-2014 (Erdal Balci)