PDA

Bekijk de volledige versie : Elektrostimulatie wekt brein van comapatiënten


Sofie.DeWolf
27th February 2014, 18:42
Elektrostimulatie ‘wekt’ brein van comapatiënten

Mensen in een staat van minimaal bewustzijn vertonen meer activiteit in hun brein als hun hersenen elektrisch worden gestimuleerd, blijkt uit een Belgische studie. Dat biedt perspectieven om hen te laten ontwaken.

Onderzoekers van de Universiteit Luik hebben het brein van 55 patiënten elektrisch gestimuleerd. De proefpersonen hadden allemaal ernstige hersenschade. Ze verkeerden niet in coma, maar in vegetatieve staat of in een staat van minimaal bewustzijn: hun ogen waren open, ze ademden zelfstandig, maar ze vertoonden geen enkele reactie op prikkels.

tDCS of transcraniale Direct Current Stimulation zorgt ervoor dat de gestimuleerde hersengebieden gevoeliger worden voor prikkels en sneller activiteit vertonen. Daarvoor worden twee elektrodes op het hoofd van de patiënt geplaatst, waardoor elektriciteit stroomt. De relatief nieuwe techniek wordt onder meer al gebruikt bij chronisch depressieve mensen. Onderzoek suggereerde ook al dat tDCS het werkgeheugen, de concentratie, het taalvermogen en motorische vaardigheden kan verbeteren.

De Coma Science Group van neuroloog Steven Laureys voerde bij zijn proefpersonen gedurende twintig minuten een stimulatie van de cortex uit. Bij 43% van de patiënten in een staat van minimaal bewustzijn tekenden ze een verbetering op van de cognitieve en motorische vaardigheden. Onder hen waren mensen die al jaren als een plant leefden. Enkele uren na de behandeling hervielen alle patiënten echter in hun oorspronkelijke staat.

De onderzoekers proberen nu de effecten van de stimulatie te verlengen en te behouden. ‘Het gebruiksgemak en de lage kostprijs van deze nieuwe techniek zorgt ervoor dat ze in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen gebruikt zou kunnen worden om patiënten na een coma sneller te laten revalideren’, zegt Laureys. De studie verscheen in het vakbladNeurology.

Bron: http://eoswetenschap.eu/artikel/elektrostimulatie-wekt-brein-van-comapati-nten
Datum: 27/02/2014 om 12u26

Mening

Dit is een doorbraak voor de wetenschap, daarom heb ik dit artikel ook onder het forum ‘Wetenschap’ geplaatst. Wetenschappers zijn al een ruime tijd op zoek naar middelen die de hersenactiviteiten van comapatiënten bevorderen. Goed nieuws : er zijn ideeën en deze ideeën zijn reeds toegepast op proefpersonen. Er waren zelfs positieve resultaten! Dit kan het begin zijn van een wetenschappelijke doorbraak. Er is wel een probleem: de elektrostimulatie werkt niet lang. Na enkele uren neemt de hersenactiviteit weer af. Hier moet nog iets op gevonden worden. Persoonlijk denk ik dat wetenschappers voldoende ervaring hebben om hier iets op te vinden. Ik heb er vertrouwen in! Ik vind het goed dat dit artikel verschenen is. Het geeft mensen hoop. Er zijn verscheidene mensen die iemand kennen in een coma of met een hersenaandoening waarbij de hersenactiviteit daalt. Deze mensen zitten in zak en as. Het is verschrikkelijk om iemand te zien aftakelen, zeker wanneer je van deze persoon houdt. Als wetenschappers ervoor kunnen zorgen dat de elektrostimulatie een langdurige werking heeft in de toekomst, kunnen de patiënten geholpen worden. Iedereen wint erbij. De patiënt wordt geholpen en de naasten van deze patiënt kunnen weer gelukkig worden.