Inloggen

Bekijk de volledige versie : België slechts 20ste in strijd tegen schooluitval


I*ngborg.keynen
20th February 2014, 12:26
[SIZE=4]België slechts 20ste in strijd tegen schooluitval[/SIZE]
Wat betreft schooluitval bij jongeren, zakte België van de tiende naar de twintigste plaats in de EU.

In België verlaat 12 procent van de jongeren de school zonder diploma. In 2009 was dat met 11,1 procent ietsje minder. Opvallend is vooral dat we in 2009 nog bij de beste tien landen van de EU behoorden, en we nu terugvallen naar een twintigste stek, vlak voor Bulgarije, het VK en Roemenië.

‘Je moet wat voorzichtig zijn met die Europese vergelijking’, zegt socioloog Mark Elchardus (VUB) merkt wel op dat in België de leerplichtleeftijd op 18 jaar ligt, terwijl dat in vele landen 16 is. ‘Maar zelfs als we daar rekening mee houden, doen we het niet zo best’, geeft hij toe. Er zijn wel grote regionale verschillen. Vlaanderen doet het beter met 8,7 procent, tegen 14,8 procent in Wallonië. Brussel springt er in ongunstige zin uit met 20,1 procent. Dat het probleem nijpender is in de grote steden is ook elders in Europa het geval.

Hoe verklaart Elchardus de Belgische terugval? ‘Ik schrijf het vooral toe aan een verandering van de schoolbevolking. Die is “moeilijker” geworden: diverser, sociaal ongelijker. Er is wel aandacht voor het probleem, en er gebeuren allerlei projecten maar die hebben tijd nodig.’

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140219_064 (geraadpleegd op 20 februari 2014)

Mijn mening
Het is inderdaad een enorme spijtige zaak dat België zo achteruitgaat in deze peiling. Het feit dat het aantal schoolverlaters zonder diploma toeneemt, is ook verontrustend, wat gaat er van deze jongeren terecht komen. Ik denk dat het voor als, als toekomstig leerkracht, enorm belangrijk is om deze evolutie tegen te gaan.
Hoe?
Dat gaat niet gemakkelijk zijn. Ik denk dat we in eerste instantie de jongeren het belang van een goed diploma moeten duidelijk maken. Een diploma is niet zomaar een papiertje, een diploma is jouw weg naar een goede toekomst.
Daarnaast denk ik ook dat we leerlingen beter moeten screenen. Zit iedereen wel op zijn plaats? Wordt iedereen in deze richting genoeg uitgedaagd?
Als laatste moeten we ook een steunpunt zijn voor de leerlingen. Zij moeten met hun bemerkingen en problemen bij ons terecht kunnen. Wij moeten hun keuzes samen met hen bespreken en goede raad geven.