PDA

Bekijk de volledige versie : Doorbraak in apenonderzoek


Barst
7th February 2014, 04:36
Doorbraak in apenonderzoek


Een Chinese techniek om apen genetisch te wijzigen, zorgt voor een revolutie in het hersenonderzoek. De medische expertise dreigt naar het Oosten te verschuiven.


Een Chinese techniek om apen van menselijke genen te voorzien brengt hersenonderzoek in een stroomversnelling. Onderzoekers zien apen straks model staan voor ziektes als autisme, schizofrenie, parkinson en alzheimer. Tot dusver konden daarvoor enkel muizen worden gebruikt, al zijn hun hersenen eigenlijk onvoldoende complex om model te staan voor ons brein.

Geneesmiddelen die in experimenten met muizen goede resultaten geven, doen dan ook vaak helemaal niks bij mensen. Maar omdat enkel bij muizen menselijke ziektegenen konden worden ingebouwd en bij apen niet, kregen zij als proefdiermodel toch de voorkeur.

Dat verandert nu Chinese onderzoekers weten hoe ze menselijke genen bij apen moeten insplitsen om de dieren ziektes te bezorgen die goed op het menselijke origineel lijken. De Chinese doorbraak kan het testen van kandidaatmedicijnen naar Azië doen verschuiven, vreest Wim Vanduffel, neurofysioloog en apenonderzoeker aan de KU Leuven. De zoektocht naar betere proefdieren voor medisch onderzoek concentreert zich volgens hem al langer in Azië, waar de publieke opinie minder moeilijk doet over proefdieronderzoek dan in Europa. ‘Japan en China lopen voorop, samen met enkele Amerikaanse labs, die overigens vooral door Aziatische onderzoekers worden gerund.’

Ook in de VS geniet proefdieronderzoek naar hersenziektes steun, zegt Vanduffel. Onder meer het Amerikaanse ministerie van Defensie investeert in hersenonderzoek. ‘Ten behoeve van al die Amerikaanse soldaten die psychiatrische problemen overhielden aan hun inzet in het Midden-Oosten.’

Ook de Leuvense alzheimeronderzoeker Bart De Strooper is somber over de toekomst van het proefdieronderzoek in Europa. ‘Niet enkel de dierproeven zullen naar Azië verhuizen. Ook de uitvindingen en de medicijnen die eruit voortkomen. Zo wordt Europa straks afhankelijk van Azië, met dank aan de protesten van de Europese anti-proefdierlobby.’


DS, 07-02-2014 (Hilde Van den Eynde)

R*bin.Claesen
12th February 2014, 22:14
Ik heb enorm mijn bedenkingen bij dit artikel. Ik begrijp enerzijds dat we de mensheid van ziektes moeten kunnen verlossen, want niemand ziet zijn kennissen of geliefden graag lijden. Het zou dus mooi zijn dat we voor elke erge ziekte of kwaaltje een oplossing kunnen vinden.

Langs de andere kant vind ik het enorm erg voor de dieren. We schuiven de pijn die wij ervaren gewoon door naar hen doorschuiven om een oplossing te vinden voor onze problemen. (Als we hier al in slagen) Ik vind persoonlijk dat zij evengoed rechten hebben. Apen zijn voor mij persoonlijk ook een zwakkere plek dan muizen, omdat we weten hoe intelligent en empathisch deze dieren zijn.

Los daarvan is de mensheid, door al de ontwikkelingen die hij maakt, zichzelf ook enorm in de problemen aan het brengen. De evolutie staat niet stil en dat is misschien wel mooi om te zien, maar we putten de aarde enorm uit. Misschien is het daarom niet onverstandig om de fauna en flora gerust te laten, de mens de mens te laten blijven en alles op het ritme van de natuur te laten ontwikkelen.
Het eeuwige leven bestaat niet en het feit dat we er naar streven zal er eveneens voor zorgen dat we het nooit bereiken.

Ook is deze ontdekking niet goed voor de Europese industrie. Het feit dat Europa afhankelijk zal worden van Azië komt voor de meeste onder ons zeker niet onverwacht. Het is iets waar we bij moeten stilstaan. De evolutie is een proces dat we nu niet meer tot stilstand kunnen brengen.. De bal is aan het rollen gebracht en het is nu een kwestie van tijd om te kijken hoeveel schade het zal aanrichten. Ik ben er alvast niet helemaal gerust op!