PDA

Bekijk de volledige versie : 85 miljardairs even rijk als 3,5 miljard armsten


Barst
29th January 2014, 16:58
85 miljardairs even rijk als 3,5 miljard armsten


De rijkste 85 miljardairs op deze planeet hebben een gezamenlijk vermogen van 1.700 miljard dollar (1.250 miljard euro). Dat is evenveel als de armste helft van de wereldbevolking, een leger van 3,5 miljard mannen en vrouwen.


Met die cijfers schaarde Oxfam zich gisteren achter de bezorgdheid van het ‘World Economic Forum’ (WEF) dat de grote inkomensongelijkheid op korte termijn de grootste bedreiging noemt voor de wereldeconomie.

Het rijkste procent van de wereldbevolking, gaat Oxfam verder, heeft nu 46 procent van het wereldvermogen in handen. En dat aandeel blijft groeien. Sinds 1980 is het meer dan verdubbeld in de VS, Portugal en China.

Maar ook in landen met een meer egalitair imago, zoals Zweden en Noorwegen, worden de rijken steeds rijker: hun aandeel in het nationaal inkomen ligt nu ruim de helft hoger dan dertig jaar geleden.

In een gesprek met de ‘Financial Times’ zegt Christine Lagarde, de directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de bedrijfsleiders en de politici die morgen aan de jaarlijkse bijeenkomst van het WEF in Davos beginnen, zich er bewust moeten van zijn dat ‘in veel te veel landen de economische groei enkel voordelen brengt voor veel te weinig mensen. Dit is geen recept voor stabiliteit en duurzaamheid’.

Sommige politici hebben de waarschuwing van het WEF al ter harte genomen en komen in Davos concrete plannen voorstellen. De Japanse premier Shinzo Abe komt vertellen dat de Japanse bedrijven hogere lonen moeten betalen, terwijl zijn Britse collega David Cameron een oproep lanceert voor een forse verhoging van het minimuminkomen in zijn land.

Oxfam steunt zijn berekeningen op bronnen zoals de jaarlijkse lijst van miljardairs, die opgesteld wordt door het Amerikaanse tijdschrift ‘Forbes’, het jaarlijks rapport over de welvaart en de verdeling ervan, opgesteld door ‘Crédit Suisse’ en ‘The World Top Incomes Database’, opgesteld door onder meer prof. Thomas Piketty.


DS, 21-01-2014