Inloggen

Bekijk de volledige versie : Complimentjes niet altijd goed voor ontwikkeling kind


Barst
10th January 2014, 14:22
Complimentjes zijn niet altijd goed voor ontwikkeling kind


Overdreven complimentjes geven aan kinderen heeft een averechts effect. Vooral onzekere kinderen voelen zo een enorme druk en zullen nieuwe uitdagingen uit de weg gaan.


Complimentjes krijgen is aangenaam. Ook kinderen bloeien er van op. Maar uit een Nederlandse studie blijkt dat kinderen door te veel complimenten, nieuwe uitdagingen uit de weg gaan. Dat schrijft het wetenschapsmagazine EOS.

De Nederlandse onderzoeker Eddie Brummelman van de Universiteit van Utrecht maakt een onderscheid tussen een gewoon compliment en een overdreven compliment. 'Goed gedaan', valt in de eerste categorie. Terwijl het versterkende 'supergoed gedaan', in de tweede groep thuishoort.

Naar de eerste categorie werd in het verleden reeds onderzoek verricht. Maar Brummelman is naar eigen zeggen de eerste die ook de 'overdreven' complimenten onder de loep nam.


Vincent Van Gogh

Brummelman voerde verschillende studies uit. Daaruit bleek dat ouders van kinderen met een lage zelfwaardering hun kinderen dubbel zo vaak overdreven ophemelden. Het ging daarbij voornamelijk om persoonsgerichte complimenten zoals: 'Wat ben jij goed.'

Dat onzekere kinderen uitdagingen sneller uit de weg gaan door te veel complimenten, ontdekte hij door een tekenopdracht. Kinderen kregen de opdracht een schilderij van Vincent van Gogh na te tekenen. Na afloop ontvingen ze een briefje met geen, een gewoon of een overdreven compliment. Vervolgens mochten de kinderen kiezen of ze nog 'eenvoudige' tekeningen maakten of 'moeilijke' tekeningen. De kinderen met weinig zelfvertrouwen kozen overwegend voor de makkelijke optie als ze net een overdreven compliment hadden gekregen. De kinderen met veel zelfvertrouwen daarentegen waren eerder geneigd voor de moeilijke tekeningen te gaan.


'Niet ophouden met complimenteren'

Volgens Brummelman zijn deze resultaten als volgt te verklaren: 'Als je een kind met een laag zelfbeeld vertelt dat het iets ongelooflijk goed heeft gedaan, dan denkt het vlug dat het altijd goed moet presteren. Ze krijgen het gevoel dat de verwachtingen hoog liggen en daarom durven ze geen nieuwe uitdagingen aangaan.'

Toch raadt Brummelman aan door te gaan met het geven van complimentjes aan kinderen. 'Maar wees als ouder bewust van eventuele negatieve gevolgen van persoonsgerichte complimenten, zeker als je kind een lage zelfwaardering heeft.'


Blog Knack - Bodytalk, 07-01-2014 (Annelies Van Erp)