PDA

Bekijk de volledige versie : Volwaardig pensioen na 42 jaar arbeid


c*rl.proost
9th January 2014, 14:07
De Vlaamse socialisten willen komaf maken met de theoretische vaste pensioenleeftijd van 65 jaar. Nu gelden daarop een hele reeks uitzonderingen. De SP.A pleit voor nog slechts één criterium. Voorzitter Bruno Tobback maakt zich sterk dat zijn voorstel de pensioenen betaalbaar houdt.
Bruno Tobback wil dat het gewerkte aantal jaren het enige criterium voor de pensioenleeftijd wordt. Wie als 18-jarige start met werken of zich op die leeftijd als werkzoekende aanmeldt, moet op die manier op zijn zestigste recht krijgen op een volwaardig pensioen. "Het betekent ook dat wie tot z'n 23e universiteitsstudies doorloopt en dan pas op de arbeidsmarkt komt in de praktijk op de leeftijd van 65 jaar het recht op pensioen zal openen", aldus Tobback.

De socialisten willen met het plan zekerheid en transparantie bieden. "Iemand die op zijn achttiende begint, moet vandaag eigenlijk 47 jaar werken om de officiële pensioenleeftijd te halen", luidt het.

Nog volgens Tobback zal het voorstel niets veranderen aan de pensioenberekening zelf. Het systeem houdt de pensioenen wel betaalbaar en biedt bovendien zekerheid voor de toekomst, luidt het nog. Voor 50 plussers nu zou er niets veranderen. Het getal van 42 werkjaren kan door de stijgende levensverwachting eventueel wel stijgen, maar Tobback verwacht niet dat dit voor 2030 het geval zal zijn.

Bron: De Redactie, 09/01/2014

Mening: Prachtig idee, zo lijkt het mij. Maar als we dan eventjes gaan terug denken aan Ford Genk, dan zien we meteen een andere mentaliteit. Wie vond het toen onmenselijk van Alexander De Croo om geen brugpensioen vanaf 50 jaar toe te laten? Juist, de socialisten.
Ik ben eens benieuwd hoe lang de socialisten zich aan deze belofte zouden kunnen houden, volgens mij echter niet lang, want vroeg of laat komt er nog wel eens zo'n kwestie aan bod.
Het principe is eigenlijk vrij eenvoudig. Mensen moeten (minstens) de helft van hun leven werken, om de andere helft op kosten van de staat te kunnen leven. Maar omdat het beleid al jaren faalt, is de schuldenberg van de overheid nu zo groot, dat we straks tot ons 70 jaar moeten werken.
42 jaar is ongeveer de helft van een mensenleven, maar door die grote schuldenberg lijkt het mij realistischer om iedereen langer dan 42 jaar te laten werken. Ik hoop dat men de theorie snel in de praktijk brengt, want ik hoor nog enorm veel verhalen van mensen die voor hun 60e op pensioen gaan...