PDA

Bekijk de volledige versie : Denk aan uw energiefactuur en wees blij


Barst
7th January 2014, 17:39
Denk aan uw energiefactuur en wees blij


Het is al een tijdje te warm voor de tijd van het jaar. Maar geen paniek, het kan geen kwaad. Zelfs niet voor uw winterbanden.


Waarom is het zo warm?

In grote delen van Europa is het de laatste tijd erg zacht. Dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van een aantal stormdepressies boven de Atlantische Oceaan. Ze ontstaan nabij de Amerikaanse oostkust en schuiven dan in de richting van het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Omdat de wind bij een lagedrukgebied tegen de wijzers van de klok waait, heeft een groot deel van Europa met zuidwestenwinden te maken. De aangevoerde lucht is van oorsprong subtropisch en zal boven het relatief warme oceaanwater nauwelijks afkoelen. Daardoor kan het kwik zonder al te veel moeite oplopen.

De hoge temperaturen in onze omgeving zijn misschien net zo uitzonderlijk als de diepvrieskou in Amerika. Het is hoogst uitzonderlijk dat de zogenaamde ‘polar vortex’ of poolwervel zo diep zuidelijk komt als nu. Deze zone bevat extreem koude lucht uit het noordpoolgebied. Zolang het in de VS koud is, lijkt de winter bij ons geen kans te maken. Volgens meteorologen is er echter gauw ‘beterschap’ op komst. Tegen het einde van de week zouden de temperaturen in het hele land weer normaal moeten zijn.


Hoe erg is dit voor de planten?

Hendrik Moeremans van Natuurpunt stelt ons gerust. ‘Bij de planten zijn er voorlopig geen problemen. De planten waarvoor het wel kwaad zou kunnen, zijn in rust. De planten waarvoor het geen kwaad kan, zijn zich al actief aan het verspreiden. De hazelaars bijvoorbeeld hebben niets liever: en als het nu koud zou worden, dan zijn ze erop voorzien.’

Planten worden door twee zaken beïnvloed: ze meten zowel de temperatuur als de lengte van de dagen. De temperatuur oefent weinig invloed uit en de lengte van de dagen blijft - warme temperaturen of niet - ongewijzigd in vergelijking met een koude winter.


De dieren dan?

Het huidige weer heeft wel gevolgen voor de dieren. Het beestenbos is niet boos, maar in de war. Sommige dieren gaan zich bizar gedragen en dat gedrag kunnen ze bij Natuurpunt eigenlijk niet verklaren. ‘Er zijn vlinders actief, die beter niet actief zouden zijn. Voor citroenvlinders zou het bijvoorbeeld nefast kunnen zijn als het nu plots weer koud zou worden.’

Er zijn door VTM zelfs al ganzen gespot die aan het broeden zijn. Normaal wachten ze daarmee tot het mooi weer wordt. Als de kuikens uitkomen en het gaat vriezen, zullen de diertjes het niet overleven.


De boeren misschien?

Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond is nog niet ongerust. ‘Vorig jaar en het jaar ervoor hadden we dezelfde situatie. Toen hadden we een late, hevige winter. Op de wintergroenten prei en spruiten na, heeft het weer voorlopig zeker geen negatieve invloed.’


Maar misschien zien uw winterbanden wel af?

Zelfs dat niet. Pas als het 20 graden of meer is, slijten ze sneller af.


Blog DS,07-01-2014 (Margot De Palmeneire)