PDA

Bekijk de volledige versie : Koffiepads: alleen Douwe Egberts


Barst
7th December 2005, 20:48
Enkel Douwe Egberts mag Senseopads verkopen


BRUSSEL - Douwe Egberts mag koffiepads voor Senseokoffiemachines produceren en verkopen. Andere koffiebranders moeten de verkoop van koffiepads stopzetten. Zoniet schenden ze het octrooi van de Senseomachine. Dat besliste het hof van beroep in Antwerpen.


Het hof hervormt de uitspraak van de eerste rechter. Die was van oordeel dat het louter verkopen van de pads geen inbreuk vormt op het octrooi. De Juristenkrant maakt in zijn jongste editie melding van het arrest. Het ’Senseo’-koffiezetapparaat is een van de meest succesvolle productlanceringen van de jongste jaren. Op korte tijd is de Senseo tot de standaarduitrusting gaan behoren van menig huisgezin. Het toestel is beschermd door een octrooi, en hierover lopen een resem procedures.

Verschillende instanties moesten zich uitspreken over de vraag of het octrooi op het Senseotoestel ook betrekking heeft op de 'koffiepad', het specifieke papieren zakje waarin de koffie zit en dat door de heilzame werking van het Senseotoestel voor de gesmaakte koffie zorgt.


Concurrenten

Sara Lee (Douwe Egberts) is houdster van een Europees octrooi voor 'een samenstel voor gebruik in een koffiemachine voor het bereiden van koffie, houder en pouch van dat samenstel'. Tegen die octrooiverlening is door een aantal concurrenten oppositie gevoerd bij het Europees Octrooibureau (EOB). Dat heeft begin dit jaar het octrooi in gewijzigde vorm gehandhaafd en geoordeeld dat het octrooi betrekking heeft op een 'samenstel voor gebruik in een koffiemachine voor het bereiden van koffie, voorzien van een houder en een in de binnenruimte van de houder opgenomen, van filterpapier vervaardigde en met gemalen koffie gevulde pilvormige pouch die op de bodem rust en zich over de bodem uitstrekt tot nabij de opstaande wand'.

Het EOB onderschrijft dus de stelling dat de uitvinding bestaat uit de combinatie van de koffiepad en de padhouder, zodat ook het koffiezakje deel uitmaakt van het octrooi. Tegen de beslissing van het Europees Octrooibureau is beroep aangetekend bij de Technical Board of Appeal van het EOB, zodat de zaak nog niet definitief is beslecht.


Belgische markt

Dit belette Sara Lee niet om in Nederland, Duitsland en België procedures op te starten tegen concurrenten die koffiepads op de markt brengen die passen in het Senseotoestel. De diverse nationale rechters deden uiteenlopende uitspraken. Ook het hof van beroep in Antwerpen boog zich over de vraag. Van cruciaal belang is te weten of koffiepads die geschikt zijn voor het koffiezetapparaat Senseo, een inbreuk vormen op het octrooi, ook als deze koffiepads voor andere toestellen kunnen worden gebruikt (en door concurrenten van Sara Lee op de markt worden gebracht). Het hof van beroep vindt dat deze concurrenten een (onrechtstreekse) inbreuk plegen op het octrooi. Er is voor het hof al sprake van een inbreuk als de concurrerende koffiepads ,,werkelijk aangeboden en wetens bestemd zijn om de uitvinding toe te passen'', waarbij de omstandigheid dat hun koffiepads ook geschikt zijn voor andere op de Belgische markt verkochte machines niet relevant is. Als de koffiepad dus ook voor de Senseo past, is er een octrooirechtelijk probleem.

Het hof van beroep hervormt hiermee volledig de uitspraak van de eerste rechter, die van oordeel was dat het louter verkopen van koffiepads geen inbreuk vormde op het octrooi. Het commerciële succes van de Senseo maakt dat de octrooirechten in verschillende landen door diverse rechtbanken met een vergrootglas onderzocht worden. De uitspraak van het hof van beroep in Antwerpen betekent alvast dat in België de octrooihouder beslist welke koffie u drinkt met uw Senseo.


Weblog DS, 07-12-2005(belga)