PDA

Bekijk de volledige versie : De robot die brandweerlui overbodig kan maken


Wannes.Daems
24th December 2013, 16:59
De robot die brandweerlui overbodig kan maken

Een robot die door het Japanse bedrijf Schaft is ontwikkeld, heeft afgelopen weekend de tweedaagse competitie van het Amerikaanse defensieagentschap Darpa gewonnen. Het bedrijf is onlangs door Google overgenomen.
Darpa kreeg zijn inspiratie voor de wedstrijd na de kernramp in Fukushima. Toen werd het duidelijk dat robots een belangrijke rol konden spelen bij zulke rampen.

De robots moesten voor de wedstrijd elk acht verschillende taken uitvoeren die aan reddingswerkzaamheden gerelateerd zijn. Zo moesten ze onder meer een voertuig besturen, zich over oneffen terrein verplaatsen, door een muur boren en met een waterslang spuiten.

Slechts een paar teams konden een topscore binnenhalen bij een van de taken. Drie van de zestien teams haalden nul punten ondanks enkele uren probereren, waaronder de Nasa-robot Valkyrie. De toeschouwers zagen vooral veel vallen, heropstarten en haperende robots.

De onbetwistbare winnaar was de robot van het bedrijf Schaft. Hij haalde 27 punten op een totaal van 32 punten. Op de tweede plaats kwam de robot van het Florida Institute for Human and Machine Cognition met maar 20 punten.

Het bedrijf is dit jaar nog door Google gekocht, dat onlangs ook het Amerikaanse robotbedrijf Boston Dynamics heeft overgenomen.

De winnaar kwam niet als een verrassing. Het bedrijf had vooraf al een video gepost waarin de robot de verschillende taken uitvoert

Link filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=diaZFIUBMBQ

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20131224_068?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=dso&utm_content=article&utm_campaign=seeding

Verantwoording: Het is toch wel enorm knap wat men tegenwoordig allemaal kan verrichten met de hedendaagse technologie. Zulke robots kunnen sowieso een meerwaarde bieden bij bepaalde reddingsacties. Zeker na een kernramp, waar de straling fataal zou zijn voor de mens, kunnen deze robots wonderen verrichten.