PDA

Bekijk de volledige versie : Sterke man van Turkije laat spierballen rollen


Barst
24th December 2013, 14:45
Sterke man van Turkije laat spierballen rollen


De Turkse premier Erdogan houdt de van corruptie beschuldigde ministers en bureaucraten als een liefdevolle vader de hand boven het hoofd. Omdat hijzelf en zijn zoon Bilal ook in het geding zijn?


De afgelopen dagen heeft Recep Tayyip Erdogan, de sterke man van het land, zijn spierballen laten zien. Na het losbarsten van het corruptieschandaal heeft Erdogan niet alleen tientallen politiechefs uit hun functie ontheven, maar ook vliegensvlug een nieuwe wet laten maken. Die wet moet ertoe moet leiden dat het Openbaar Ministerie nooit meer onafhankelijk onderzoek kan doen naar corruptie binnen de overheid. Voortaan moet ieder onderzoek doorgegeven worden aan de hogere politiechefs en gouverneurs, zodat het staatsapparaat nooit meer voor verrassingen komt te staan.

Dat was vorige week dinsdag net wel het geval. Het Turkse Openbare Ministerie verraste Turkije door tientallen mannen, waaronder ministerszonen, zakenmannen, de directeur van een staatsbank en een AKP-burgemeester op te pakken.


Gemor

In deze roerige dagen heeft de premier het volk in verschillende steden toegesproken. Hij noemde het politie-onderzoek een complot van buitenlandse mogendheden die jaloers zijn op het succes van Turkije. De regeringsgezinde pers en het gevolg van de premier kunnen zich wel vinden in deze uitleg. Maar het gemor bij veel andere Turken wordt luider. En nu ook de naam van de premier en diens zoon Bilal in de door de officieren van justitie opgenomen obscure telefoongesprekken opduiken, wordt de cirkel rond de premier en zijn kabinet steeds kleiner.


Oplossen via ‘de grote baas’

De bekende journaliste Aysenur Arslan heeft gisteren haar column aan deze vermoedens gewijd. Arslan schreef in de krant Yurt: ‘De zoon van de minister van Binnenlandse Zaken wordt wegens corruptie gevangen gezet. En wat doet de premier? Die houdt die minister in het zadel, zodat hij een grote schoonmaak kan houden onder de politie. Dit is te absurd.’

‘Erdogan weet heus wel dat hij sterker uit deze crisis kan komen als hij korte metten maakt met de fraudeurs. Maar hij doet dat niet omdat hij bang is. Want in een van de dossiers valt ook heel even de naam van zoon Bilal Erdogan. De premier weet dat het onderzoek langzaam in zijn richting sluipt.’

De connectie van de premier met deze ‘grootste corruptiezaak van de republiek’ blijft niet bij die ene zin in dat dossier. In een telefoongesprek vertelt de bouwmagnaat Ali Agaoglu aan een andere zakenman dat hij het probleem van het verkrijgen van een toestemming om een wolkenkrabber hoger te mogen bouwen, hoogstpersoonlijk door de ‘grote baas’ heeft laten oplossen. De bekende bouwer doet in dat telefoongesprek uit de doeken dat hij bij de gemeente en het ministerie geen resultaat kon behalen en dat hij uiteindelijk de grote baas had moeten inschakelen.

Ondanks deze ‘orkaan’ die de afgelopen dagen door het land raast, slaagt de belaagde premier er wel goed in om binnen zijn partij de gelederen te sluiten. Erdogan heeft nog steeds genoeg steun om knopen door te kunnen hakken. Een van de zeer omstreden stappen van de Turkse premier is een einde maken aan zelfstandig onderzoek van politie-eenheden.


Scheiding der machten

De weerstand tegen deze nieuwe praktijk klinkt niet alleen vanuit de oppositie. Ook binnen de AKP zelf gaan er stemmen op die dit besluit afkeuren. Een van de dissidente AKP’ers is het kamerlid Haluk Ozdalga. Hij zei gisteren tegen de Turkse pers: ‘Deze nieuwe wet komt er op neer dat justitieel onderzoek onder controle komt te staan van de gouverneurs en dus van de regering. Dit botst niet alleen met de wetgeving van de Europese Unie, het is ook in strijd met onze eigen grondwet. In feite wordt hiermee de scheiding der machten afgeschaft.’

Een dag na de arrestatie van de zoon van de minister van Binnenlandse Zaken had de AKP-woordvoerder Bulent Arinc al een signaal gegeven van deze stap van de regering. Hij had toen gezegd: ‘De Turkse minister van Binnenlandse Zaken heeft van de pers moeten vernemen dat zijn zoon in verband met corruptie is gearresteerd. Ik kan me geen pijnlijker situatie voorstellen.’


DS, 24-12-2013 (Erdal Balci)