PDA

Bekijk de volledige versie : Regering kop van Jut bij vertrek Thijs


Barst
24th December 2013, 15:22
Regering kop van Jut bij vertrek Thijs


Bpost is danig van zijn melk door het vertrek van topman Johnny Thijs. Karel Vinck stuurde minister Labille prompt een vlammende mail.


Voor zover bekend heeft er gisteren niemand een plaatje aangevraagd voor Johnny Thijs bij Music for Life, maar veel kan het niet gescheeld hebben.

Nadat de Bpost-baas aangekondigd had dat hij niet akkoord gaat met de halvering van zijn loon, en de regering dus op zoek moet naar een opvolger, werd de man overladen met lof voor het geleverde werk bij Bpost. Na een korte schorsing van de handel in Bpost-aandelen zakte de koers tot 14,05 euro, een verlies van 3,10%. Als klap op de vuurpijl was zelfs bij de socialistische vakbond ACOD te horen dat ‘het vertrek te plots is, we zijn hier niet op voorbereid’.

Politiek bleef het gisteren opvallend stil. Dat minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) zich beperkte tot een droog bedankje voor ‘het opmerkelijke werk’, schoot bij sommigen echter in het verkeerde keelgat.

Karel Vinck, gewezen topmanager bij onder meer de NMBS, liet Labille in een korte maar zeer scherpe mail weten dat hij niets begrijpt van de manier waarop het dossier is aangepakt. ‘Dit is niet te geloven. Labille gaat zuiver ideologisch tewerk. Dat mag misschien waardevol zijn bij een ziekenfonds, maar dat is het zeker niet bij een bedrijf dat onderworpen is aan de wetten van de markt.’

Labilles ‘ideologisch gekleurde werkwijze’ zal de opvattingen over hoe er aan politiek gedaan moet worden in Vlaanderen en Wallonië, verder uiteendrijven, vreest Vinck.

De headhunter die belast zal worden met het zoeken van een opvolger voor Thijs, wacht alvast een aartsmoeilijke opdracht.


DS, 24-12-2013 (Peter De Lobel)

Barst
24th December 2013, 15:26
Federale regering onbetrouwbare baas

Guy Tegenbos


Als men een salaris van ruim één miljoen euro bruto – netto 500.000 – halveert, blijft er nog 250.000 over, 20.000 per maand. Daarmee ben je nog geen armoezaaier. De regeringspartijen speculeren erop dat de kiezers vooral die bedragen onthouden van het conflict met de topman van Bpost, Johnny Thijs. Ze hopen iedereen die minder verdient, op hun hand te krijgen. Dat lukt ten dele.


Haast geen enkele topbenoeming op federaal niveau is normaal verlopen

Maar die bedragen zijn niet het belangrijkste en zeker niet wat onthouden moet worden uit dit conflict.

Als een regering een ceo de hemel in prijst voor zijn management en tegelijk zijn salaris halveert, verwacht je dat ze minstens poogt met hem tot overleg en overeenstemming te komen.

Niks van. Thijs vernam zijn nieuwe salaris via de media; de regering suggereerde dat hij schandelijke inkomenseisen stelde, terwijl hij aanbood in te leveren op het bedrag dat de regeringspartijen hem jaren geleden zelf aangeboden hadden.

De regering wílde dit conflict. Waarom? Ze vindt het lot van Bpost minder belangrijk dan andere overwegingen.


Welke overwegingen?

De PS voelt de adem van de communistische partij PTB (PVDA) in de nek en hoopt met deze stunt de sympathie te winnen van al wie minder dan 20.000 euro verdient. De andere partijen laten haar begaan om niet de naam te krijgen de grootverdieners te verdedigen. Om dezelfde reden is Belgacom-topman Didier Bellens gesneuveld, die de PS’ers tot kort voordien op handen droegen ofschoon zijn management totaal kaduuk was.

Als electoraal gewin het belangrijkste was, zou het echter bij die twee incidenten gebleven zijn. Maar het gaat veel dieper. Deze regering heeft haast alle openbare bedrijven afgelopen jaren zo behandeld, en ook in de ambtelijke diensten is haast geen topbenoeming normaal verlopen. Op zeker moment werden honderd benoemingen ‘on hold’ gehouden omdat de zes regeringspartijen puur partijpolitieke overwegingen en dito spelletjes belangrijker vonden dan goed bestuur of betrouwbaar werkgeverschap.


Dat is wat men moet onthouden.

Van bij het aantreden van deze regering ging het fout: met een topbenoeming in de pensioendienst RVP. Na twee jaar staat daarvoor eindelijk een PS-kandidate klaar, maar ook zij is nog altijd niet benoemd. Men moet echter niet alleen op de PS schieten. In de NMBS-saga waren het Open VLD en SP.A die elkaars beschermelingen wilden liquideren.

De kiezer kan in mei geen vertrouwen geven aan partijen die geen betrouwbare beloften doen over hoe ze zulke benoemingen in de volgende regeerperiode beter gaan aanpakken.


DS, 24-12-2013 (Guy Tegenbos)

lorenz.teunen@stu.khk.be
31st December 2013, 12:47
het spreekwoordelijke gezegde : "When you hit a dog, someday it will bite you" sluit goed aan bij dit soort nieuws.


Ik begrijp en ondersteun de stelling dat de lonen van overheidsbedrijven niet meer mag zijn als het loon van de eerste minister.
Maar natuurlijk wanneer je een lolly geeft aan een baby en die daarna terug afpakt, krijg je protest.

Maar de houding van de centrum partijen CD&V en Open VLD is een beetje verwarrend.
Ze voeren openlijke oppositie en schuiven de schuld door naar elkaar.
Dit 6 maanden voor verkiezing ! Slechte reclame is absoluut geen reclame.

Barst
2nd January 2014, 20:57
Bye bye Johnny


Zowat alle ceo’s zijn het erover eens. Johnny Thijs, de grote baas van Bpost, heeft uitstekend werk verricht, hij heeft van een ouderwets, verlieslatend openbaar postbedrijf een moderne, winstgevende onderneming gemaakt. Johnny (wij zijn collega’s, ik mag hem Johnny noemen) heeft dat inderdaad gedaan. Hij verdiende veel. Ik verdien veel minder, en veel collega’s nog minder.

Om winstgevend te worden moet je besparen, het liefst op personeel. Johnny deed het personeelsbestand met dertig procent dalen, bedacht voor nieuw personeel het speciale statuut van hulppostman (die maar 1.500 euro bruto verdient) en verhoogde significant de werkdruk. Postbodes werden atleten die een volle werkdag lang (7.35u) mogen rondlopen of fietsen, of snorren op hun brommertje.

De nieuwe sorteermachines zijn niet op mensenmaat, het zijn niet de mensen die de machines sturen, maar de machines die het tempo bepalen. Daar worden mensen ziek van. Niet erg, ook daar kunnen we winst op maken: we kopen het ziekteverlof van de statutairen af, als ze ziek worden zetten we ze op ziektepensioen. Opgeruimd staat netjes.

Ook de postkantoren moesten er aan geloven. De helft werd gesloten en vervangen door postpunten waar je tussen de soep en de patatten je aangetekende zendingen kan afhalen.

In naam van de winst mag er veel. Johnny gooit zich vol overgave op de pakjesmarkt. Er komt alweer een nieuwe machine het sorteercentrum binnen, hulppostmannen tillen zich een ongeluk aan de nieuwe e-commerce, zien hun diensturen verschuiven naar de nacht, zonder enig overleg. Zaterdagwerk zal in de toekomst niet meer extra vergoed worden. Het sociale leven van de postmannen staat onder druk.

Johnny kijkt ernaar en is tevreden. Zegt af en toe dank u tegen zijn personeel en gaat naar de beurs. Mensen mogen geld in Bpost investeren om later winst te maken op de rug van het personeel.

Dus ja, Johnny heeft dat gedaan: mensen harder doen werken voor minder geld. Johnny moest voortaan even hard werken voor minder geld, dat zinde hem niet en hij vertrekt. Ik wens de werknemers van het bedrijf waar hij nu naartoe gaat veel sterkte. Bye bye Johnny.

(naam en adres bekend bij de redactie)


DS, 02-01-2014