PDA

Bekijk de volledige versie : Devies voor Spaanse vrouwen: trouw en onderwerp je


J*ll.Bogaerts
19th December 2013, 12:26
Het boek 'Cásate y sé sumisa' - 'Trouw en onderwerp je' in het Nederlands - domineert de hitlijsten van de Spaanse versie van Amazon. Experts waarschuwen voor morele superioriteitsgevoelens. "Ook bij ons zou dit een hit kunnen worden."


"Wij vrouwen vinden vernedering fijn, omdat het voor een hoger doel is." "Onderdanig zijn is een manier om ruimte te maken, om te accepteren, het is de fundering van het huwelijk, zoals de pilaren voor een kerk." Klinkt als vrouwonvriendelijke beuzelarij uit de jaren vijftig? Maar het zijn de leuzen van de diepgelovige Costanza Miriano, een Italiaanse tv-journaliste en moeder van vier kinderen, die zich naar eigen zeggen liet inspireren door de Bijbel, eigen ervaringen en die van vrienden om een boek te publiceren over succesformules in het huwelijk.

Bisschop-drukker
Trouw en wees onderdanig kwam in 2011 voor het eerst in Italië uit en werd 20 keer herdrukt. Ook Spanje is nu in de ban. Zelfs in die mate dat de kwestie ook de gemoederen verhit in het Spaanse parlement. Het boek zou aanzetten tot machismo en huiselijk geweld. Partijen ijveren voor een verbod op het boek, dat werd uitgegeven door de aartsbisschop van Granada, die de laatste pagina gebruikt om donaties voor zijn bisdom te vragen.

In eigen contreien zit het boek vooralsnog niet in de pijplijn, zo leert navraag. Maar waarom blijven mensen in deze geëmancipeerde tijden zo'n boek kopen? "Misschien wel omdat het zo erg klinkt, dat vrouwen nieuwsgierig worden", denken ze bij uitgeverij Lannoo.

Teken des tijds
Volgens Gita Deneckere, experte gendergeschiedenis aan de UGent, zou het boek ook bij ons wel eens een hit kunnen worden. "Je mag de populariteit van dit boek niet zomaar linken aan zogenaamd meer traditionele zuiderse culturen. Het feit dat het daar zo'n controverse veroorzaakt toont juist aan dat de publicatie ervan niet evident is. Maar het is een teken des tijds, dat aantoont dat onze samenleving misschien helemaal niet zo geëmancipeerd is als we denken."

"Rollenpatronen en genderrollen staan overal op losse schroeven, wat door onze samenleving als ontzettend bedreigend wordt ervaren. Dat men dan terugvalt op de illusie van een terugkeer naar een soort nostalgische standvastigheid is niet zo verwonderlijk, en dat de kerk mee op die kar springt al helemaal niet."

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/4651/Boeken/article/detail/1760876/2013/12/19/Devies-voor-Spaanse-vrouwen-trouw-en-onderwerp-je.dhtml

Mening:
Voor mij is dit maatschappelijk relevant omdat ik het belangrijk vind dat vrouwen en mannen gelijk zijn in onze maatschappij. Vrouwen kunnen even goed als mannen belangrijke functies uitoefenen en moeten zich helemaal niet onderwerpen.Als een boek als deze veel aandacht krijgt, is het niet moeilijk dat op termijn vrouwen dit ook beginnen te geloven. Al denk ik dat het belangrijk is om vrouwen te wijzen op hun eigen talenten, vrouwen hebben zich vroeger al genoeg laten doen en dat moet in deze moderne tijden toch veranderen.