PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuw paardenvleesschandaal in Frankrijk


t*omas.vangeel
16th December 2013, 11:23
Nieuw paardenvleesschandaal in Frankrijk


De Franse politie heeft maandagmorgen in 11 departementen verschillende huiszoekingen gedaan in het kader van een nieuw onderzoek naar zwendel met paardenvlees. Dat meldt de Franse krant Le Figaro maandag.

Volgens bronnen dicht bij het onderzoek zouden honderden paarden waarvan een aantal door het farmaceutische bedrijf Sanofi als proefdier werden gebruikt, geslacht zijn. Daarna zou het vlees met vervalste documenten op de markt gebracht zijn.

De politie ondervroeg zo’n twintig mensen. Het onderzoek werd geopend na een anonieme tip eind 2012. Begin januari was Europa al in de ban van een paardenvleesschandaal. Toen bleek er in verschillende producten paardenvlees te zijn verwerkt, hoewel de verpakking de aanwezigheid van het duurdere rundvlees vermeldde.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) is nog niet op de hoogte gebracht dat er eventueel van dit vervalst paardenvlees op de Belgische markt is terechtgekomen, zegt woordvoerder Lieve Busschots maandag.

URL: http://www.standaard.be/cnt/dmf20131216_00889717
Mening: Dat er nogmaals een schandaal is met paardenvlees bewijst maar weer dat extra controle in deze sector noodzakelijk is.
Ook al is dit schandaal niet te vergelijken met het vorige, begin 2013. Toen ging het vooral over oplichting door duur rundvlees te vervangen voor goedkoper paardenvlees. Nu zijn het dieren waarvan het vlees niet meer geschikt is voor consumptie toch verkocht wordt. Op de dieren worden proeven gedaan en zijn dus niet meer geschikt voor consumptie. Door dit vlees wel op de markt te brengen is dit niet alleen oplichting, ook wordt de gezondheid van de consument in gedrang gebracht. We weten niet welke stoffen accumuleren in het vlees van de paarden.
Het is onverantwoord dit vlees te verkopen. Dit zou extra gecontroleerd moeten worden.