PDA

Bekijk de volledige versie : 'Mensen zijn niet slimmer dan dieren'


s*ebe.keersmaekers
15th December 2013, 14:58
Volgens Australische wetenschappers zijn sommige diersoorten wellicht slimmer dan de mens.
Australische biologen denken dat bepaalde diersoorten verstandiger zijn dan de mens. Dat bericht de Britse krant The Independent. We kunnen hun verstandelijke vermogens alleen niet bevatten met onze zintuigen.

De mens is er lang van uit gegaan dat hij de intelligentste diersoort op aarde is. Volgens geleerden aan de universiteit van Adelaide zijn er echter aanwijzingen dat sommige diersoorten beschikken over cognitieve vaardigheden die superieur zijn aan die van de mens. We zijn gewoon niet in staat om de intelligentie van de dieren te herkennen.

Volgens evolutiebioloog Arthur Saniotis hebben instellingen als de Kerk en de wetenschap ons eeuwenlang voorgehouden dat de mens het verstandigste wezen is in het dierenrijk. Hij haalt ook onder meer de Griekse denker Aristoteles aan die poneerde dat mensen superieur zijn aan dieren, omdat ze zich van de rede bedienen.

Want dieren zijn precies als mensen

De anatomist Maciej Henneberg zegt dat ons onvermogen om de communicatie van dieren te begrijpen niet noodzakelijk betekent dat ze minderwaardig is aan menselijke talen. Volgens Henneberg heeft de menselijke fixatie op technologie en taal ertoe geleid dat we de intelligentie van dieren onvoldoende naar waarde schatten.

Hij vermeldt de complexe systemen van territoriumafbakening van koala's als een vorm van communicatie die de mens simpelweg niet kan bevatten. Daarnaast noemt Henneberg ook gibbons. De apensoort kan wel 20 verschillende geluiden produceren en dat stelt hen in staat om over grote afstanden te communiceren in het oerwoud. Dat gibbons geen huizen kunnen bouwen vindt de wetenschapper gewoon een irrelevant gegeven voor de diersoort. (YD)

bron : knack.be

mening : Beweren dat de mens de ultieme diersoort is en met kop en schouders boven elke andere diersoorten uitsteekt, is ronduit hypocriet. De mens heeft de middelen niet om bepaalde cognitieve niveau's van bepaalde dieren te meten, dus besluiten ze maar meteen dat ze daarom ook dommer zijn. Dit artikel bewijst dat er meer aan de hand is. Intelligentie is een allround begrip met zeer veel verschillende facetten. In de vergelijking mens-dier wordt veel te vaak gefocust op het mathematische aspect van intelligentie. Ik treed Henneberg volledig bij in zijn mening. In onze 'technologische' maatschappij, waarbij innovatie en digitalisering voorop staan, is soms nog weinig plaats voor het sociale en intrapersoonlijke aspect van de mens/dier. Gibbons kunnen inderdaad geen huizen bouwen en de mens heeft daar inderdaad wondermooie middelen voor uitgevonden maar ik kan me niet inbeelden dat een studie waarbij je 20 verschillende talen moet leren (kijk naar de gibbon en zijn communicatiemogelijkheden), met open armen ontvangt zal worden.