PDA

Bekijk de volledige versie : Eén jaar na Newtown: tweewekelijks gewapend incident


a*exander.exelmans
15th December 2013, 10:00
[SIZE=1]Bewerkt door: redactie − 15/12/13, 07u20 − Bron: Daily Beast
[/SIZE]

Gisteren was het een jaar geleden dat Adam Lanza een bloedbad aanrichtte in de Sandy Hook-basisschool in Newtown, Connecticut. Sindsdien zijn er volgens nieuwswebsite Daily Beast nog 25 andere schietpartijen en incidenten met een vuurwapen op Amerikaanse scholen geweest. Met als meest recente voorbeeld de schietpartij van vorige vrijdag in Colorado. Omgerekend goed voor een schietpartij elke twee weken.

In het jaar na de schietpartij in Newtown zijn er volgens de Daily Beast nog minstens 25 andere schietpartijen in Amerikaanse scholen geweest, waarbij in totaal 17 levens werden geëist en 24 mensen gewond raakten. Het gaat hierbij niet noodzakelijk om incidenten waarbij vele slachtoffers vielen. Soms raakte er niemand gewond en bij andere incidenten was de schutter zelf het enige slachtoffer. Het zijn echter telkens gebeurtenissen die even traumatisch zijn voor de leerlingen en leerkrachten die erbij betrokken waren. Zo schoot de 17-jarige Joseph Poynter in april van dit jaar zichzelf door het hoofd voor de klas.

Het is de eerste keer dat deze informatie wordt opgelijst. De 25 schietpartijen vonden in 15 staten plaats, waarbij Florida (5) en Georgia (3) aan kop staan. De cijfers kunnen dus nog niet met voorgaande jaren vergeleken worden, waardoor het moeilijk is te concluderen of er sinds Newtown een toename in geweld te zien is. Wat wel opvalt, is dat het aantal leerlingen dat een wapen draagt op school, drastisch verminderd is. Slechts 5,4%, minder dan de helft van 1993, van alle leerlingen uit de laatste jaren van het middelbaar komt gewapend naar school.

Gewapende leerkrachten
Sinds Newtown werden meer wetsvoorstellen gedaan om de veiligheid op Amerikaanse scholen te verbeteren. Deze varieerden van wetten met betrekking tot meer veiligheidspersoneel op school, lessen over veilig wapengebruik en evacuatieoefeningen tot studies naar het verbeteren van de veiligheid op school.

Maar wat vooral opvalt, is dat verschillende scholen en lokale overheden ook een nieuwe aanpak invoerden. Zo werd het bewapenen van leerkrachten en ander schoolpersoneel meerdere malen geopperd. Want "het enige dat een gewapend persoon met slechte bedoelingen kan stoppen is een gewapend persoon met goede bedoelingen", zo besloot de vice-president van de Amerikaanse wapenlobbyorganisatie NRA. Maar liefst 33 staten gingen akkoord met dit standpunt en introduceerden gezamenlijk 80 wetsvoorstellen in 2013 die ervoor moesten zorgen dat leraren en ander pesoneel wapens zouden mogen dragen op school. Deze wetten werden in acht staten goedgekeurd: Alabama, Arkansas, Kansas, Oklahoma, South Dakota, Tennessee en Texas.

Semi-automatische wapens
Meteen na het bloedbad in Newtown, kondigde president Obama een wetsvoorstel aan om de verkoop van semi-automatische wapens aan banden te leggen en de achtergrond van potentiële kopers beter na te gaan. Het voorstel werd door de Senaat verworpen. Sindsdien riep de president al meerdere malen op tot een verstrenging van de wapenwet.

Bron: www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1758413/2013/12/15/Een-jaar-na-Newtown-tweewekelijks-gewapend-incident.dhtml

Mening:
Onlangs postte ik nog een artikel over de zoveelste schietpartij in een Amerikaanse school. Nu hebben ze de cijfers eens op een rij gezet. Het is schandalig dat er om de 2 weken een schietpartij was. Dat is verschrikkelijk veel. Een van de ideeën om slachtoffers te vermijden, is leerkrachten te bewapenen. Ik vind dit nogal een raar idee, het brengt in mijn ogen een soort gevangenissfeertje wat je niet echt wil op scholen. Het is wel goed dat Obama steeds probeert om nieuwe en strengere wapenwetten te maken maar jammer genoeg verwerpt de Senaat deze steeds. Hopelijk zal de rest van de Senaat ooit ook eens inzien dat ze het probleem beter kunnen voorkomen door niet zomaar wapens te verkopen aan iedereen.